Direct door naar content
Toen ze verlamd raakte, werd Lisa aerobics-instructrice  afbeelding nieuwsbericht

Toen ze verlamd raakte, werd Lisa aerobics-instructrice

30 januari 2018

Pas nadat ze verlamd raakte, werd Lisa een gecertificeerd aerobics-instructrice. Maar dat niet alleen: ze heeft heel veel instructeurs opgeleid om ook zittend aerobics te geven. Met die verdienste zijn veel mensen vandaag de dag nog steeds heel erg mee geholpen. Want aerobics is heerlijk om te doen voor je lichaam, ook als je in een rolstoel zit.

Al van jongs af aan was Lisa Ericson verslingerd aan sport. Dat veranderde niet toen ze vanwege een dwarslaesie rolstoel gebonden werd. Op haar vijfde ontdekte ze het kunstschaatsen. Later deed ze aan aerobics. Toen ze verlamt raakte, ging ze daar gewoon mee door, maar dan vanuit een rolstoel. Ook zwemmen, rolstoeltennis, rolstoelbasketbal en zitskiën deed ze allemaal. Maar écht bekend werd ze toch vanwege haar unieke, eigen aerobicsprogramma. Zij ontwikkelde bewegingen en choreografie voor zowel mensen met een beperking als mensen die vanwege andere redenen zittend moeten bewegen, zoals bijvoorbeeld mensen met ernstig overgewicht. Haar lesmethode noemde ze S.M.A.R.T.: Seated Movement Aerobic & Resistive Training. Ze gaf les in revalidatiecentra, in sportscholen en ze leerden andere instructeurs les te geven op deze methode. Haar werk is flink geprezen.

Helaas is Lisa drie jaar geleden, op 57-jarige leeftijd, overleden. Maar haar nalatenschap leeft nog steeds voort. Benieuwd naar Lisa en haar aerobicsprogramma? Neem even een kijkje naar deze opname, die nog uit 1992 stamt. Heel Amerikaans met de paarse pakjes, maar de bewegingen zelf werken vandaag de dag nog net zo goed voor jou en voor mij als het 25 jaar geleden deed.

 

Terug naar nieuwsoverzicht
Programma van:
Partners: