Direct door naar content
Jetta Kleinsma: ‘Ik ben gewoon spastisch en noem dat zelf ook zo’  afbeelding nieuwsbericht

Jetta Kleinsma: ‘Ik ben gewoon spastisch en noem dat zelf ook zo’

03 februari 2018

Oud- staatssecretaris Jetta Klijnsma (58) verbleef als 12-jarig meisje bijna een jaar in revalidatiecentrum Lyndensteyn omdat ze met haar spastische benen opnieuw moest leren lopen.

‘Ik heb mijn hele leven al spastische benen en ben daarvoor als kind een paar keer geopereerd. Ik kon moeilijk lopen en viel vaak. Op m’n twaalfde volgde een grote operatie waarbij mijn pezen verlengd werden.’ Daarom kwam ze in een revalidatiecentrum terecht. ‘Ik leerde er weer lopen en zwemmen, maar ik heb er vooral geleerd hoe je met het leven om kunt gaan.  Ik groeide op in Hoogeveen en had de mazzel dat iedereen het doodnormaal vond dat ik meedeed. Ik speelde met vriendjes en vriendinnetjes en ging naar een gewone school. Achteraf was dat in die tijd best bijzonder. Ik dacht dat ik een gewoon kind was. Tot ik hier in het revalidatiecentrum in Beetsterzwaag ontdekte dat ik tot een groep behoorde met een handicap.”

‘Ik pik het niet dat mensen met een beperking buiten de haakjes worden geplaatst. Iedereen moet mee kunnen doen en dan bedoel ik echt iedereen. Die emancipatiegedachte heb ik nog steeds.’ Als kind werd Jetta voorgehouden dat ze snel in een rolstoel terecht zou komen. Op Lyndensteyn leerde ze zelfstandig lopen. En dat kan ze tot op de dag van vandaag, als is het sinds de jaren negentig met behulp van een rollator. ‘Mijn lijf slijt iets sneller dan gewoon, maar ik gebruik het ook intensief. Ieder jaar denk ik op mijn verjaardag: ik loop nog steeds. Mede dankzij de revalidatie die ooit in Lyndensteyn begon.’

Kijk ook naar haar uitspraken over: ‘ik ben gewoon spastisch, en ik noem dat zelf ook zo’:

 

Bron: sa24.nl

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

“Uniek Sporten is het wapen voor meer paralympisch succes”

Dit model draagt haar prothese als kunst

Only Friends Twente breidt uit naar Almelo

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×