Direct door naar content
Deze zusjes worden blind en hebben één wens: op wereldreis afbeelding nieuwsbericht

Deze zusjes worden blind en hebben één wens: op wereldreis

15 februari 2018

Je hebt het bekende dilemma vast wel eens voor de kiezen gekregen: Als je moest kiezen, zou je dan liever doof of blind zijn? Een bijna niet te beantwoorden vraag. Roos (16) en Lotte (19) zíjn doof en worden blind; ze hebben het syndroom van Usher. Voordat ze niets meer zien, hebben ze één grote wens: op wereldreis.

Roos (16), Lotte (19) en Linde (21) zijn zussen, en twee van hen zijn geboren met het syndroom van Usher. Roos en Lotte zijn sinds hun geboorte al slechthorend, maar pas toen een jaar geleden ook hun zicht achteruit begon te gaan ging hun moeder op onderzoek uit. Toen zij op internet ging zoeken naar hun symptomen, begon zij het syndroom van Usher te vermoeden. Dit vermoeden werd vervolgens bevestigd door de artsen.   

Het Usher-syndroom is een zeldzame en ongeneeslijke aandoening, waarbij je langzaam doof en blind wordt. Roos en Lotte zullen uiteindelijk zowel hun gehoor als hun gezichtsvermogen compleet verliezen. Maar voor dat dat gebeurt, willen ze nog alles uit het leven halen. Zo zetten ze zich, sinds ze de diagnose hebben gekregen, in voor het onderzoek naar Usher, aangezien deze ziekte nog relatief onbekend is. Vorig jaar zijn ze zelfs samen naar Parijs gefietst, waarmee ze geld hebben opgehaald voor hun Stichting Klavertje. Deze stichting is opgericht door hun zus Linde, die als enige van de drie het syndroom niet heeft.

Het is niet de vraag óf Roos en Lotte hun zicht en gehoor zullen verliezen, maar wanneer dit zal gebeuren. Daar kunnen de artsen helaas niet zo veel over zeggen. Maar voordat het zover is, wil hun familie hen graag de kans geven om op wereldreis te gaan. Daarom is hun neef Geert een inzamelingsactie gestart. Met het geld wat ze ophalen krijgen de drie zussen de kans om de mooiste plekken op de aarde zien, horen en beleven, voordat de stille duisternis toeslaat.

De teller van de actie staat inmiddels op meer dan 21.000 euro. Hiermee is het doel van 30.000 euro al voor meer dan 70% bereikt. De zussen mogen zelf kiezen wat ze met het geld willen doen. Als er na de reis geld overblijft, kunnen zij dit gebruiken voor hun stichting, of kan het bewaard worden om het dagelijks leven draaglijker te maken wanneer Lotte en Roos niet meer kunnen zien. Daarnaast willen de drie zussen tijdens hun reis ook graag wat terugdoen. Zo hebben zij bijvoorbeeld het plan om oude gehoortoestellen en brillen in te zamelen, zodat ze deze kunnen uitdelen in landen waar deze middelen niet beschikbaar zijn.

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Probeer Para-ijshockey tijdens clinic

KPN Voetbalvriendendag groot succes!

Met geleende handbike ontdekte Bas nieuwe passie

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×