Direct door naar content
Waterbasketbal is een gemengde sport, wel zo gezellig afbeelding nieuwsbericht

Waterbasketbal is een gemengde sport, wel zo gezellig

01 maart 2018

De Engelsen noemen het heel mooi ‘aquatic basketball’. Of Inntertube basketball. Maar in Nederland houden we het gewoon op waterbasketbal, een kruising tussen basketbal en waterpolo. Dat recht hebben we namelijk, als bedenker van de sport.

Waar precies in Nederland ligt de basis voor het waterbasketbal?
In het Drentse Roden. Daar begonnen Cees Kuiper en Auke de Vries, twee bestuursleden van GSV Roden, met hun pogingen om het waterbasketbal als een collectieve sport voor mensen met een beperking van de grond te krijgen. Dat lukte. Mede dankzij de Rotaryclub Roden-Leek die op 16 oktober 1982 in Roden een eerste nationaal toernooi organiseerden met maar liefst 22 deelnemende teams. Vier jaar later werd het eerste NK gespeeld, ook in Roden.

Wat is waterbasketbal precies?
Het is een kruising tussen basketbal en waterpolo: gooi de bal zo vaak mogelijk in de drijvende waterbasket van de tegenstander, bevestigd aan de bodem van het zwembad. Nog een paar feiten: het speelveld meet een lengte van 12,5 tot 15 meter en een breedte van 6 tot 8 meter. Een wedstrijd bestaat uit twee periodes van elk zeven minuten. En elk team telt vijf personen.

Wat zijn de belangrijkste regels?
Bij iedere score krijg je één punt, behalve bij een score uit een strafworp want die telt voor twee punten. Je mag elkaar niet aanraken tijdens het spel en de bal maar 4 seconden in je handen houden. Ook mag je niet zwemmen met de bal. Wat dat betreft lijkt waterbasketbal eigenlijk meer op korfbal dan op basketbal. We snappen de keuze wel. Basketbal bekt nu eenmaal wat beter dan korfbal, ook internationaal.

Wordt er ook buiten Nederland gespeeld?
Jazeker. Ook door validen. Zo wordt er sinds 1997 gespeeld in Slovenië en Hongarije. In 2003 vond er in het Australische Tasmanië een demonstratiewedstrijd van onder andere cricketers plaats. En in 2005 erkende de Italiaanse basketbalbond waterbasketbal zelfs als een vorm van basketbal.

In Nederland wordt waterbasketbal vooral beoefend voor sporters met een beperking?
Nog wel, hoewel het niet lang kan duren of waterbasketbal breekt door bij een groter publiek. Al was het maar omdat het een gemengde sport is, net als korfbal. Gezellig. Een team kan bestaan uit jongens en meisjes met verschillende handicaps en van diverse leeftijden. Zolang je maar ouder bent dan 13. En je moet kunnen zwemmen om waterbasketbal te kunnen spelen. Zwemdiploma B volstaat.

Waar in Nederland wordt er gespeeld?
De KNZB organiseert de waterbasketbalcompetitie verdeeld over drie regio’s: noord, oost en zuid. Wedstrijden worden gespeeld in de vorm van toernooien. Tijdens deze toernooien speel je meerdere wedstrijden tegen teams uit de regio. Ook wordt er elk jaar gespeeld om het Nederlands kampioenschap. Dit jaar vindt het NK plaats op 26 mei in Enschede. Ga gerust eens kijken. Maar je hoeft niet mee te doen aan een competitie. Je kunt ook alleen meedoen aan de trainingen.

Waar dan?
Dat vind je hier  https://www.unieksporten.nl/sport-zoeken

 

Bron: knzb.nl

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

KPN Voetbalvriendendag groot succes!

Met geleende handbike ontdekte Bas nieuwe passie

Jochem Leemans: "Denk in oplossingen!"

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×