Direct door naar content
Overbetuwse medaillekansen op de Paralympische Spelen afbeelding nieuwsbericht

Overbetuwse medaillekansen op de Paralympische Spelen

21 februari 2018

Zitskiër Niels van Langen (19) uit Heteren doet van 9 t/m 18 maart mee aan de Paralympische Spelen in Korea. Hij doet mee aan vijf onderdelen: afdaling, Super G, Super combinatie, Slalom en de Reuzeslalom. Uniek Sporten sprak namens Overbetuwebeweegt.nl met hem in de laatste weken voordat hij naar Zuid-Korea afreist. 

Door een bacteriële hersenvliesontsteking heeft Niels als baby zijn onderbenen verloren. Met het motto: “Niet kijken naar wat je niet kunt, maar naar wat je wel kunt!” probeert hij andere mensen met een handicap te motiveren. 

Hoe ben je in aanraking gekomen met zitskieen? 
“De eerste keer was in Huizen op een borstelbaan met een fietshelm op van mijn vader. Ik was zeven jaar oud. Mijn vader is al vanaf jongs af aan een fanatieke skiër. Toen mijn moeder, mijn vader leerde kennen was mijn moeder ook om. Elk jaar gingen mijn ouders met elkaar op skivakantie, alleen toen ik geboren werd, stelden ze zichzelf de vraag: “we kunnen hem wel elk jaar een week thuis laten zitten, maar zou Niels niet gewoon meekunnen?”. Mijn ouders zijn op onderzoek gegaan en kwamen terecht bij de VGW (Vereniging van Gehandicapte Wintersporters). Zij hebben de eerste stap gezet en mij gestimuleerd om te gaan skiën. De VGW biedt skilessen aan in Huizen op de borstelbaan en vanaf 7 jaar kon ik ook mee op wintersport. Vanaf mijn zevende levensjaar ging ik elk jaar mee op wintersport en vanaf mijn 12de ben ik meer gaan skiën. Mijn skileraar stelde voor om eens naar de talent dag te gaan van de Johan Cruijff Foundation. Hij vertelde dat dit gewoon een leuke dag was om een dag extra te skiën in het jaar, naast mijn wintersport. Hier ben ik voor het eerst gescout voor de wedstrijd trainingen en uiteindelijk doorgegroeid tot de nationale selectie.”

Wat maakt zitskieen zo geweldig voor jou? 
“Als ik aan het skiën ben, dan voel ik mij helemaal vrij. Het geeft mij een adrenaline-kick door mijn hele lichaam. Als ik ski, ervaar ik geen last van mijn handicap en voel ik mij volledig onafhankelijk.”

Wat zijn jou sterke punten op de winterspelen? 
“De Slalom: Hier heb ik het meeste voordeel van mijn handicap, omdat ik nog de volledige heupcontrole heb. Dit is een voordeel bij dat onderdeel. Ik heb er ook veel op getraind. 

Met welke onderdeel ga je voor de medaille? 
“Slalom en hopelijk ook de supercombinatie.”

Hoe kunnen wij jou uit Overbetuwe volgen tijdens de Paralympische Winterspelen? 
“De wedstrijden worden Live-gestreamd op NOS.nl en iedere avond na Nieuwsuur is er in die periode een uitzending vanuit Zuid-Korea. Tevens kunnen jullie mij natuurlijk volgen op Facebook en mijn website. Dit zou ik erg leuk vinden.”

Nieuwsgierig geworden? Bekijk de video van Niels over zijn Paralympische droom.
 

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Kom naar de KPN Voetbalvriendendag!

Stijg boven jezelf uit in een klimhal!

Kris: “Dansen in mijn rolstoel gaat vanzelf”

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×