Direct door naar content
 Deze moeder ontwerpt hippe kleding voor mensen met een handicap afbeelding nieuwsbericht

Deze moeder ontwerpt hippe kleding voor mensen met een handicap

22 maart 2018

“Wat zal ik vandaag aandoen?” Het is de eerste vraag die Mindy zichzelf stelt als ze wakker wordt. Ze houdt van mode. Daarom werkt ze haar leven lang in fashion design. Maar ze had nooit kunnen denken dat haar middelste zoon er voor zou zorgen dat ze al haar fashion skills in zou zetten om modieuze aangepaste kleding voor mensen met een beperking op de markt te brengen.

“Het leven kan ironisch zijn”, vertelt Mindy in haar TED Talk. Haar middelste zoon werd geboren met een spierziekte. Al van kleins af aan werd hij aangestaard, omdat hij een slangetje in zijn neus had zitten. “Mijzelf ’s ochtends aankleden, wat mijn favoriete bezigheid is, is voor mijn zoon een nachtmerrie. Het confronteert hem met wat hij allemaal niet kan.” En daarom liep hij jarenlang in een joggingsbroek. Zijn joggingsbroek was als een uniform: elke dag dezelfde soort broek. “Hij droeg het op school, op feestjes, tijdens de vakantie. Heel soms had hij een gewone broek aan, maar daarvan kan hij zelf de knoop en rits niet opendoen. Heel gênant dus als hij naar de wc moest, want dan ging ik met hem mee.”

Totdat hij als 9-jarige op een dag uit school kwam met de mededeling: “Ik wil een spijkerbroek aan.” Maar zijn moeder kon er op school moeilijk bij zijn om hem te helpen op de wc. Dus hoe moest dat dan? “Toen herinnerde ik mijn zwangerschap, waarin ik perse mijn favoriete broek wilde dragen waar ik zowat uitbarstte. Met een elastiekje aan de knoop om de broek wijder te maken lukte dat wel. En met dat in mijn achterhoofd ging ik aan de slag. Ik haalde de rits uit de broek, maakte het dicht en verbrede de broek met elastiek.” Toen haar zoon het eindresultaat zag, begon hij te stralen. “Zijn hoofd hangt niet meer naar beneden. Hij was weer een gewone jongen die jeans draagt, die zichzelf aankleedt en zelfstandig naar de wc kan.”

Aangepast kleding bestaat wel, ontdekte Mindy, maar de kleding is vooral praktisch, en niet zo zeer mooi of modieus. Kan het niet wat stijlvoller, vroeg ze zich af. “Onderzoekers hebben vastgesteld dat kleding invloed heeft op je stemming, je zelfvertrouwen en daarmee dus ook op je gezondheid.” Je kan je echt onweerstaanbaar voelen in het perfecte zwarte jurkje, of onoverwinnelijk in de juiste jeans. De dag waarop ze haar zoon in zijn spijkerbroek naar school zag gaan, realiseerde Mindy zich dat ze voor heel veel mensen iets kon doen. Namelijk de mode industrie wakker schudden.

Magneetjes om knopen te vervangen, verstelbare lengtes van mouwen en broekspijpen, voor mensen die een (gedeelte) van hun arm of been missen. Mindy maakte proefmodellen en legde ze voor. Wat gebeurde er? Haar roep om aandacht werd gehoord. Kledingmerken hapten toe, en nieuwe kledinglijnen zijn op de markt gekomen. “Ik maakte modellen en stapte naar de mode industrie. De groep mensen die aangepaste kleding nodig hebben is zo groot, deze mensen zijn ook consumenten die gewoon worden vergeten. De industrie heeft me gehoord. Grote merken hapten toe.

“Mijn zoon kan ik niet beter maken. Als moeder sta ik aan de zijlijn en zie ik hoe zijn gezondheid afneemt. Maar hij voelt zich in zijn jeans wel het coolste kind.”

 

Bron: ted.com

 

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Nordic Walking is meer dan met stokken lopen

Deze protheses zijn niet van echt te onderscheiden

Doe mee met de derde Onbeperkte Elfstedentocht!