Direct door naar content
Wat je kunt leren over voeding van paralympisch Alpine skiester Anna Jochemsen  afbeelding nieuwsbericht

Wat je kunt leren over voeding van paralympisch Alpine skiester Anna Jochemsen

03 maart 2018

Anna Jochemsen (32) is een Nederlandse alpine-skiester en staat komende week op de Paralympische Spelen in Pyeongchang. Maar behalve dat zij goed is in sport met één been weet zij (door haar studie) ook alles over sporten in combinatie met voeding. Dit is waar zij op let om haar lijf in conditie te houden.

Doordat ze zelf veel sport, kreeg Anna ook meer interesse in voeding. Voordat ze de master Voeding en Gezondheid aan de Universiteit Wageningen ging doen, ging ze al langs bij een voedingsdeskundige. "Ik had een zomer heel hard getraind en ik had teveel gewicht verloren. Mijn herstel ging eigenlijk te langzaam. Ik ben gaan kijken wat ik met mijn voeding kon doen. Dat heeft mij wel geholpen."

 "Voor mij is het belangrijk dat ik oplet dat ik geen gewicht verlies. Met een extra kilootje de berg af, dat scheelt namelijk wel. En ik weeg maar vijftig kilo, dus dat is best weinig." Ze eet bijna altijd gezond, dat is ze gewend, maar ze weet dus ook dat een hamburgertje of frietje op zijn tijd wel kan.

Door haar studie heeft ze geleerd kritisch naar hypes als koolhydraatarm eten of glutenarm voedsel te kijken. "Ik weet wat het lichaam nodig heeft en wat je uit je voeding moet halen. Het is belangrijk om te bedenken dat niet alles voor iedereen goed werkt. Je moet heel goed bedenken wat je doel is en waarom je gaat sporten."

Het koolhydraatarme dieet is populair nu. Ik denk dat het voor veel mensen werkt, maar voor mij als sporter totaal niet omdat ik dan een energietekort krijg." De belangrijkste tip die ze heeft is daarom: "Als je wil afvallen moet je op je energie-inname letten. Dus wat krijg je binnen? Maar als je veel wil sporten moet je naast het sporten ook goed eten om je energievoorraad op peil te houden."

Ook voor jou is er een geschikte sport die je leuk vindt, waarbij je aan je conditie en je gezondheid werkt én waarbij je een hoop gezelligheid vindt met mede-sporters. Benieuwd welke sportverenigingen er bij jou in de buurt zijn voor een proefles of lidmaatschap? Klik hier

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Nordic Walking is meer dan met stokken lopen

Deze protheses zijn niet van echt te onderscheiden

Doe mee met de derde Onbeperkte Elfstedentocht!