Direct door naar content
De moeder aller handbikes afbeelding nieuwsbericht

De moeder aller handbikes

11 maart 2018

Vier eeuwen geleden al reed ‘de moeder aller handbikes’ rond: een houten invalidenwagen die met handkracht werd aangedreven. Het was een uitvinding van de horlogemaker Stephan Farfler (1633-1689). Stephan had een dwarslaesie door een ongeluk in zijn jeugd. In 1655 ontwierp hij voor zichzelf een houten driewieler. Veel mensen hebben die zien rijden, want hij gebruikte de wagen om zondags naar de kerk te gaan.

De handbike bestaat echter pas 35 jaar. Pas als na 1950 de fiets is uitgegroeid tot een volwaardige racefiets en de logge rolstoel tot wendbare sportrolstoel, wordt in 1983 de handbike geboren. Meer dan 20 kilo wogen ze! Niet erg geschikt dus om er hoge snelheden mee te halen. Maar dat was wel het vertrekpunt voor een pijlsnelle technische ontwikkeling.

In 35 jaar heeft de handbike zich in vijf innovatieve stappen ontwikkeld tot de lage, lichte en dus snelle handbike die we anno 2018 kennen:

  1. de benen van de handbiker steken recht naar voren (1990)
  2. het bovenlichaam ligt steeds verder achterover (1993)
  3. handbikers kunnen nu ook op hun knieën zitten (2000)
  4. het frame veranderd door middel van ovalen aluminium buizen (2002)
  5. toepassing van carbon waardoor de handbike lichter en stijver wordt (2007)

Met deze handbike werd onze ambassadeur Jetze Plat in 2017 viervoudig wereldkampioen: zowel  in de Paratriathlon en de Ironman als in de H4-klasse van de UCI-handbike-wegrace en tijdrit.

Bron: Handbiken.nl

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Nordic Walking is meer dan met stokken lopen

Deze protheses zijn niet van echt te onderscheiden

Doe mee met de derde Onbeperkte Elfstedentocht!