Direct door naar content
7 dingen die je nooit zou moeten doen bij een slechthorende afbeelding nieuwsbericht

7 dingen die je nooit zou moeten doen bij een slechthorende

22 maart 2018

Hoe goed iemands intenties ook zijn, mensen kunnen vaak onbewust behoorlijk lomp zijn tegenover iemand met gehoorproblemen. De volgende dingen zijn echt niet oké om te doen of zeggen tegen iemand die doof is. 

1. De dovencultuur niet erkennen
Veel mensen zien de dovengemeenschap alleen als een groep mensen met dezelfde aandoening. Voor doven en slechthorenden vormt die gemeenschap echter hun eigen cultuur die zich de afgelopen generaties heeft ontwikkeld. In die cultuur hebben ze manieren gevonden om zichzelf uit te drukken aan de hand van rituelen, verhalen, optredens en dagelijkse sociale interacties. 

2. Een chochleair implantaat/gehoorapparaat opperen
Voor slechthorenden kan het pijnlijk zijn als je vraagt waarom iemand geen gehoorapparaat of implantaten heeft. Veel mensen halen er geen voordeel uit en voor sommigen is het simpelweg te duur. 

3. De handen van een doof iemand aanraken met gebarentaal
In de dovengemeenschap zijn handen enorm belangrijk. Het is de manier van communiceren. De handen van een doof iemand aanraken is vergelijkbaar met je hand op de mond leggen van iemand die praat. 

4. Je behoudt tijdens een gesprek geen oogcontact
Oogcontact is tijdens het communiceren met een doof iemand essentieel. Zonder oogcontact te maken oog je verveeld of ongeïnteresseerd. Misschien voelt het ongemakkelijk om iemand de hele tijd aan te blijven kijken, maar binnen de dovencultuur is het de norm. Wegkijken is voor een slechthorend iemand hetzelfde als je oren bedekken wanneer iemand tegen je praat. 

5. Je loopt om twee mensen heen die gebarentaal met elkaar spreken
Het is oké om een gesprek in gebarentaal te onderbreken door er doorheen te lopen. Als je dat toch ongemakkelijk vindt, kun je inbreken in een gesprek door je linkerhand naar voren te steken met de handpalm naar boven. De vingers van je rechterhand buig je een beetje terwijl je met je rechterhand over de handpalm strijkt. 

6. Je verbergt expres een gesprek voor een slechthorende
Verbergen wat je zegt tegenover een slechthorend iemand in de ruimte wordt gezien als extreem onbeschoft. 

7. Je bent niet duidelijk over waar je naartoe gaat
Omdat het concept ‘fluisteren’ in de dodencultuur niet bestaat, is iedereen heel open en deelt snel informatie. Het wordt als onbeschoft gezien als je snel even een meeting of feestje verlaat zonder te zeggen waar je naartoe gaat. Slechthorenden zijn gedetailleerder over waarom ze later zijn of op tijd weg moeten. 

Bron: Readers Digest

 

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Voel je vrij en onbeperkt met dansen!

Deze handbiker gaat pas echt offroad!

“In de werpstoel vergeet ik mijn beperking”