Direct door naar content
Dit is het geweldige verhaal van Paralympisch snowboarder Amy Purdy afbeelding nieuwsbericht

Dit is het geweldige verhaal van Paralympisch snowboarder Amy Purdy

26 maart 2018

Wij hebben heldin Bibian Mentel, maar de Amerikanen hebben Amy Purdy. De snowboardster greep tijdens de Paralympische Spelen naast goud, maar haar verhaal is net als dat van Bibian enorm inspirerend. 

Amy Purdy groeide op in Las Vegas en leerde op haar vijftiende snowboarden. Toen al wilde ze niets liever dan professioneel snowboarden, al was de competitie nooit echt in haar opgekomen. “Het bizarre is dat ik nu alles doe wat ik wilde doen, maar een idiote omweg moest nemen om er te komen.” Met die omweg doelt ze op een dodelijk virus dat ze opliep toen ze 19 jaar was. Binnen 24 uur lag ze in het ziekenhuis en was de kans dat ze het zou overleven maar 2%. “Ik vocht voor m’n leven, het was echt een kwestie van leven op dood.” Om te overleven moest ze beide benen laten amputeren. Hoewel ze die traumatische gebeurtenis zeker niet mooier wil maken dan het was, vond ze uiteindelijk kracht in dat besluit. 

“Op een bepaalde manier gaf het me kracht: ik had de keus gemaakt om hier te blijven en alle tijd die ik nog had ten volste te benutten. Ik wilde mezelf niet beperken en ik wilde geen medelijden, dus ik dwong mezelf proactief te zijn en de dingen te doen die ik leuk vond.” Dat betekende: terug op het snowboard. “Ik weet nog dat ik na de operatie wakker werd in het ziekenhuisbed en voor me zag hoe ik weer aan het snowboarden was. Ik stelde het me zó sterk voor dat ik de wind door mijn haren voelde, en mijn hart voelde bonzen. Ik was letterlijk in het moment. Op dat moment wist ik nog niet hoe ik het ging doen, maar wel dát ik het ging doen. Daar ben ik naartoe gaan werken.”

Dat was natuurlijk niet makkelijk. Ze kon haar prothese-enkels niet bewegen en haar prothese-voeten werken niet zoals normale voeten doen. “Ik belde skischolen door het hele land. Ik belde alle prothese-fabrikanten en vond uiteindelijk iemand die mijn benen heeft gemaakt.” Inmiddels board ze beter dan ooit en heeft ze samen met haar man een organisatie opgericht die kinderen, jongvolwassenen en veteranen met een beperking weer aan het sporten brengt. “Dat ik nu anderen kan helpen, helpt mij ook. Het is ongelooflijk bevredigend dat ik een oplossing heb gevonden door de uitdagingen die ik moest doorstaan, en dat ik die oplossing nu ook aan anderen kan bieden.”

Groepsfoto met Amy

Bron: MyDomaine. Beeld: Instagram.

Ook voor jou is er een geschikte sport die je leuk vindt, waarbij je aan je conditie en je gezondheid werkt én waarbij je een hoop gezelligheid vindt met mede-sporters. Benieuwd welke sportverenigingen er bij jou in de buurt zijn voor een proefles of lidmaatschap? Klik hier.

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Nieuwe toegankelijke wandelroutes bij Nijmegen

Kami is de eerste virtuele influencer met Down

Gaming festival GG22 is ook voor jou toegankelijk!

Programma van:
326 gemeenten Logo gemeenten
Partners: