Direct door naar content
Danny (24, slechtziend): "Ik heb trucjes en skills ontwikkeld waarmee ik het 'onzichtbare' kan zien" afbeelding nieuwsbericht

Danny (24, slechtziend): "Ik heb trucjes en skills ontwikkeld waarmee ik het 'onzichtbare' kan zien"

25 maart 2018

Nog geen anderhalf jaar geleden lag Danny Hansen (24) met een stevige depressie op de bank. Jarenlang had hij iedereen, inclusief alle dokters, versteld doen staan met zijn doorzettingsvermogen door extreme sporten te blijven doen. Maar toen zijn toch al slechte zicht afnam van 50 procent naar nog maar 10 procent, stortte alles even in.

Danny is een waaghals. Dat bleek al toen hij als dertienjarige jongen samen met een vriend besloot een ‘doe-het-zelf-bommetje’ te maken. Via internet kwamen ze op het recept van de bomcocktail in een plastic fles die een combinatie vormde van gootsteenontstopper, aluminiumfolie en water. Ze gebruikten precies dezelfde afmetingen als in het filmpje, maar terwijl in het filmpje minutenlang werd geschud en de fles ook na het weggooien nog seconden lang bleef liggen, ontplofte die in het geval van Danny direct. Met alle gevolgen van dien.

“Ik heb een chemische verbranding van mijn hoornvlies gehad. Hierdoor heb ik onregelmatig littekenweefsel over mijn hoornvlies heen. Helaas is genezing hiervan niet mogelijk." Na zijn ongeluk was hij eventjes volledig blind. Toen kwam zijn zicht langzaam terug, tot wel vijftig procent.

Helaas is zijn zicht toch weer afgenomen. "In mijn linkeroog zie ik rond de twee procent, mijn rechteroog schommelt tussen de twee en de vijftien procent. Deze schommelingen hebben te maken met de hoeveelheid inspanning die ik met mijn ogen maak. Door veel op schermen te kijken en te focussen raken mijn ogen snel vermoeid, waardoor mijn zicht achteruit gaat. Het kan dus voorkomen dat ik 's ochtends wakker word met redelijk zicht (zo rond de vijftien procent in mijn rechteroog), maar dat dit naar mate de dag vordert steeds slechter wordt en ik eindig met twee procent zicht in beide ogen. Dat maakt het leven niet makkelijker.”

Maar hij maakt het leven wel graag leuker voor zichzelf. Danny houdt van extreme sports zoals wakeboarden, skydiven en snowboarden en deed dat ook toen hij maar voor vijftig procent zag. Toen zijn zicht echter afnam tot vijftien procent, raakte hij  in een depressie, lag de hele dag op de bank, at chips en kwam vijftien kilo aan. “Toen kwam een vriend van me langs en zette me bijna letterlijk op de weegschaal. Een vriendin vertelde me dat ik jarenlang iedereen verbaasde met hoe ik ondanks mijn handicap alles uit het leven haalde. Ik werd op twee cruciale punten flink geconfronteerd met wie ik ooit was en hoe ik was geworden. Het roer moest om."

Danny besloot met een paar vrienden naar Oostenrijk te gaan en voor de lol aan een race mee te doen. Hij blies het stof weer van zijn schaatsen af. En nu? Nu beoefent Danny op hoog niveau de sport Ice Cross Downhill. Deze sport wordt beoefend op een lange (steile) ijsbaan vol obstakels: sprongen, trappen, haarspeldbochten en andere hindernissen. Met 60 kilometer per uur op je schaatsen een helling af, terwijl je nauwelijks ziet. Hoe doe je dat?

“Ik heb trucjes en skills ontwikkeld waarmee ik het onzichtbare kan zien. Voor ik het parcours schaats ga ik wel honderd keer naast de baan lopen om te weten hoe steil alles is. Soms voel ik wel een beetje schaamte, als ik als een oude oma de baan verken. Wat doe ik hier eigenlijk, denk ik dan. Maar mijn kunnen is net zo goed als alle anderen.” Blijft het niet ontzettend gevaarlijk, om deze sowieso best risicovolle sport te doen als je zo slecht kunt zien? “Nee, ik ga er heel serieus mee om. Ik vertrouw echt op mijn kunnen en neem geen risico als het niet meer zou gaan.”

Of Danny zijn laatste restje zicht behoudt is onzeker. Zijn artsen zeggen dat hij elk moment volledig blind kan worden. Danny ligt er niet van wakker. “Dat zie ik morgen wel."

Bron: AD

Ook voor jou is er een geschikte sport die je leuk vindt, waarbij je aan je conditie en je gezondheid werkt én waarbij je een hoop gezelligheid vindt met mede-sporters. Benieuwd welke sportverenigingen er bij jou in de buurt zijn voor een proefles of lidmaatschap? klik hier

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Purmerend zorgt met Uitleen voor meer vrijheid

Uniek Esports heeft bomvolle agenda!

Sporters gezocht voor onderzoek naar koeling