Direct door naar content
9 dingen die je meteen gelukkiger maken als je een beperking hebt afbeelding nieuwsbericht

9 dingen die je meteen gelukkiger maken als je een beperking hebt

29 maart 2018

Een perfect lichaam, goede gezondheid, geld, seks, avontuur, faam, succes: beperking of niet, we willen het allemaal. De grap is alleen dat al deze dingen helemaal geen garantie tot geluk geven. Want hoe cheesy het ook klinkt: geluk haal je uit jezelf. 

Het goede nieuws is dat je dit, in tegenstelling tot het winnen van de loterij, zelf in de hand hebt. Door deze dingen te doen worden je dagen automatisch een stuk zonniger:

1. Heb geen spijt
Als je een beperking hebt door een ongeluk, kun je jezelf eindeloos verliezen in gedachten over hoe je dat ongeluk had kunnen voorkomen. Dag in, dag uit met spijt over zo’n indrukwekkende gebeurtenis nadenken heeft geen enkele zin. Je kan het verleden niet veranderen, hoe lang je er ook over nadenkt. Probeer vrede te vinden met de realiteit en koester geen wrok jegens degene die dat ongeluk misschien heeft veroorzaakt, hoe moeilijk dat ook is. Als je dat loslaat, kun je helen en werken aan oprecht geluk. 

2. Wees zo onafhankelijk mogelijk
Op anderen leunen is misschien onvermijdelijk, maar probeer datgene wat je nog zelf kan doen, ook echt zélf te doen. Geef niet alles uit handen. Probeer alles uit: van een nieuw recept tot je rijbewijs halen. Weet dat dingen in je eentje doen je immens gelukkig kan maken.

3. Omarm je individualiteit
Als je een beperking hebt, vind je het misschien ongemakkelijk dat jij altijd degene bent die opvalt. Maar geniet van je eigen uniekheid! Jezelf omarmen en oprecht in jezelf geloven, maakt je eindeloos veel gelukkiger. Mensen onthouden je sneller omdat je niet bent zoals ieder ander. Het leven is te kort om aan jezelf te twijfelen. Een handicap kan het leven zwaarder maken, maar het maakt je ook een unieke survivor die het verdient om gezien te worden.

4. Blijf in contact met je seksualiteit
Je doet jezelf enorm tekort als je je seksualiteit ontkent. Een partner vinden die verder kijkt dan je beperking, is echter niet altijd makkelijk. Het kan ervoor zorgen dat je jarenlang (onvrijwillig) een celibaat leven leidt. Waag een gokje met online daten en besteed in de tussentijd aandacht aan jezelf. Onthaar jezelf, smeer je in met bodylotion, draag een lekkere geur, trek kleding aan waar je je zelfverzekerd in voelt, of doe wat dan ook jou het ‘ik ben sexy’-gevoel geeft. 

5. Word goede vrienden met mensen die je begrijpen
Hoe lief je ‘gewone’ vrienden ook zijn, soms heb je gewoon iemand nodig die écht begrijpt welke struggles je doormaakt. Met iemand klagen over onbegaanbare paden als je in een rolstoel zit, of praten over hoe ingewikkeld het is om een leuke date te vinden, werkt beter dan welke therapeutische sessie dan ook. 

6. Omring jezelf met positieve mensen
Dat kan natuurlijk niet ieder moment van de dag, maar probeer zoveel mogelijk mensen om je heen te verzamelen die je steunen en je echt mogen om wie je bent. We blijven allemaal wel eens te lang hangen in een vriendschap die eigenlijk alleen maar energie kost, in plaats van geeft. Het is niet makkelijk om mensen uit je leven te bannen, maar negativiteit zuigt geluk uit je als een hongerige vampier. Zoek mensen die jou het beste gunnen en ook gelukkig zijn met hun eigen leven. Zij zijn je persoonlijke cheerleaders! 

7. Zoek iets waar je echt goed in bent
Iedereen kan wel iets echt goed. Of het nou handbiken, rolstoelcurling, make-uppen, schrijven of koken is. Probeer te ontdekken waar je goed in bent en wat je trots maakt. Met een beetje mazzel kun je nog geld verdienen aan die vaardigheid ook! En een extra zakcentje verdienen is niet alleen heel fijn, maar geeft je zelfvertrouwen ook een lekkere boost. 

8. Help anderen
Het is verleidelijk om alleen de dingen te zien die je niet kan als je een beperking hebt. Maar door wat minder op jezelf te focussen en anderen te helpen, kom je weer in een positieve vibe. Werp jezelf op als vrijwilliger of mentor, bezoek ouderen in een verzorgingstehuis of help mee op een zomerkamp voor kinderen met een beperking. Iets doen wat niet om jou draait, kan je een explosie van geluk geven.

9. Ga sporten
Je lichaam en bloedcirculatie in beweging brengen zorgt voor een flinke stoot endorfines. Dat zijn precies de hormonen die je nodig hebt om je vrolijk te voelen. Met een handicap is wellicht wat meer creativiteit nodig als je wilt sporten - niet in de minste plaats omdat je gewoon sneller moe wordt dan anderen. Maak gebruik van een Wii, oefen met gewichtjes, ga handbiken of rolstoeldansen en probeer minstens vier keer per week actief te zijn om echt te profiteren van de voordelen van bewegen. Probeer iets te vinden wat je écht leuk vindt, al is het alleen maar om je hoofd leeg te maken. 

Bron: Huffington Post.

Ook voor jou is er een geschikte sport die je leuk vindt, waarbij je aan je conditie en je gezondheid werkt én waarbij je een hoop gezelligheid vindt met mede-sporters. Benieuwd welke sportverenigingen er bij jou in de buurt zijn voor een proefles of lidmaatschap? Klik hier

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten
Programma van:
Partners: