Direct door naar content
Merijn (13, hersenverlamming) is in één klap bekend dankzij de Voice Kids afbeelding nieuwsbericht

Merijn (13, hersenverlamming) is in één klap bekend dankzij de Voice Kids

01 april 2018

Als je naar de Voice Kids kijkt, dan heb je ook Merijn (13, hersenverlamming) langs zien komen, die samen met Roxanne aan de slag is gegaan als Junior Reporter. Iets wat hij in het begin zelf nauwelijks kon geloven. “Mam, is het echt waar”, vroeg hij elke dag zodra hij wakker werd. Merijn geeft ons een kijkje achter de schermen bij de Voice Kids. Maar wie is Merijn zelf eigenlijk?

“Ik heb een soort schaafwond op mijn hersenen”, legt hij uit. Bij zijn geboorte heeft hij zuurstofgebrek opgelopen, waardoor hij een hersenbeschadiging heeft. Daar ondervindt hij heel wat lastige gevolgen van. Merijn is spastisch aan beide armen en benen. Hij kan daardoor niet goed in balans blijven en zit dus in een rolstoel. Eten is ook moeilijk. De kans dat hij zich verslikt is groot, want door zijn spasticiteit is de motoriek van zijn mond niet goed. Dat kan gevaarlijk zijn, want zo kan hij zich ook verslikken in zijn eigen speeksel. Merijn heeft daarom 24 uur per dag zorg nodig.

Extra bijzonder dus dat hij als Junior Reporter nu dingen kan doen die andere kinderen niet kunnen doen. “Die rolstoel is niet altijd leuk, maar daardoor krijg ik nu wel een kans die anderen niet hebben.” Eindelijk voelt hij dat hij meetelt, omdat voor hem alle deuren opengaan. Hij mocht bijvoorbeeld de zangtalenten interviewen, werd toegerapt door Ali B, had optredens in Koffietijd en ging basisscholen langs om andere kinderen letterlijk te laten ervaren hoe het is om een beperking te hebben. Hoe dan? Bijvoorbeeld door kinderen hun veters te laten strikken met een ovenhandschoen aan. Zo voelt het nou om een motorische handicap te hebben.

Maar nu lijkt het er vooral op dat Merijn alleen maar dingen niet kan. Ook dat beeld wil hij graag rechtzetten. Merijn is ontzettend sportief: hij is heel fanatiek aan het judoën. Omdat hij geopereerd is, is hij tijdelijk gestopt met zwemmen, maar dat deed hij voorheen ook. Net als racerunnen, dat is rennen met een soort loopfiets waarmee je op reguliere atletiekverenigingen kunt meedoen met de rest. Skiën vindt hij heel leuk. Dit doet hij samen met zijn vader, in een bi unique, een soort grote maxicosi op skietjes. En als het mooi weer is gaat hij mee hardlopen in een speciale hardlooprolstoel, of fietsen met een soort duofiets waar Merijn voorop ligt en kan meetrappen.

Genoeg mogelijkheden dus voor Merijn. Want dat is wat hij wil uitstralen: met wat kleine aanpassingen kan er een hoop. Zijn motto? ‘Kan niet bestaat niet!’ Zijn prognose was dat hij nooit zou kunnen praten, schrijven of lezen. Maar zoals hij zelf al zegt: kan niet bestaat niet!

Ook voor jou is er een geschikte sport, waarbij je aan je conditie en je gezondheid werkt én waarbij je een hoop gezelligheid vindt met mede-sporters. Benieuwd welke sportverenigingen er bij jou in de buurt zijn voor een proefles of lidmaatschap? Klik hier

 

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten
Programma van:
Partners: