Direct door naar content
Billy (18) verloor beide benen, maar is nog steeds de held op de racebaan afbeelding nieuwsbericht

Billy (18) verloor beide benen, maar is nog steeds de held op de racebaan

18 april 2018

Het is de droom van veel jongens: Formule 4-coureur worden en over de baan scheuren. Billy Monger (18) leefde deze droom, maar het deed hem ook in een nachtmerrie belandden. Deze succesvolle, razendsnelle coureur knalde tegen een stilstaande auto op de baan. De botsing was zo enorm, dat zelfs in deze tijden van hyperveilige raceauto’s Billy zijn beide onderbenen verloor.

Een jaar geleden botste Billy tijdens de vijfde race van het Britse Formule 4-kampioenschap en moest hij door hulpdiensten uit zijn wagen bevrijd worden. Pas na twee uur kon hij per helikopter naar het ziekenhuis vervoerd worden. Daar werd hij in een kunstmatige coma gebracht en moesten zijn beide onderbenen geamputeerd worden.Je zou zeggen dat zoiets het einde betekent van een carrière als coureur. Zijn omgeving dacht daar anders over. Er werd een inzamelingsactie gestart vanuit de racewereld, waar ook Max Verstappen aan mee deed. Het bracht een enorme crowdfunding op gang. De doelstelling was om zo’n 300.000 euro op te halen om voor Billy een aangepaste auto te kunnen regelen.

Op zo’n jonge leeftijd zo’n zwaar ongeluk meemaken, dat gaat niemand in de koude kleren zitten. Billy bleef er, gezien de omstandigheden, behoorlijk nuchter en positief onder. Hij gaf zelfs aan weer te willen racen, vandaar dat de racewereld zich als één man achter hem en zijn ambitie schaarde. Al met al leverde de actie een groter bedrag op dan waar aanvankelijk op was gehoopt: er werd een duit van 1 miljoen in het zakje gedaan. Een mooi streven natuurlijk, om je geliefde sport weer op te pakken, maar je weet natuurlijk nooit of de harde realiteit het eens is met zulke ambities. Zou Billy ooit weer op zijn oude niveau kunnen komen, zonder onderbenen? Het Carlin-team, een topteam uit de Formule 3, bouwde voor hem een aangepaste auto. Met speciale flippers rond het stuur kan hij gas geven en schakelen. Remmen doet hij met zijn bovenbeen.

Bijna een jaar na zijn crash was het moment van de waarheid daar, toen Billy op 31 maart met een aangepaste F3 aan de start stond van de eerste race om het Britse F3 kampioenschap. In het veld van 21 coureurs kwalificeerde hij zich als vijfde. Dat was al best netjes, maar in de race ging het nog een stukje beter. De 18-jarige verschalkte nog twee coureurs en mocht daarom in zijn debuut na de horrorcrash meteen naar het podium. "Het is een beetje surrealistisch, maar dat maakt mijn gevoel niet minder geweldig. Als je me had verteld dat ik in de eerste race van het jaar op het podium zou staan, dan had ik je voor gek verklaard. Dat ik direct competitief ben, is meer dan ik ooit had kunnen wensen. Toen ik over de lijn kwam en de geblokte vlag zag, was ik vooral opgelucht. Al het harde werk van de winter heeft zich uiteindelijk uitbetaald."

Bron: autoblog.nl

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: