Direct door naar content
Deze armloze boogschutter behaalde een zilveren medaille en een wereldrecord afbeelding nieuwsbericht

Deze armloze boogschutter behaalde een zilveren medaille en een wereldrecord

05 mei 2018

Matt Stutzman is een 35-jarige boogschutter die werd geboren zonder armen. Na zijn eerste toernooi was er meteen een sponsor geïnteresseerd. Matt realiseerde zich vrij snel dat hij niet gesponsord werd, omdat hij een virtuoos met de boog was, maar omdat hij geen armen had. Daarom besloot hij dat hij niet alleen de beste boogschutter zonder armen wilde zijn, maar de beste boogschutter van de wereld.

Jarenlang trainde Matt zichzelf in boogschieten en onderzocht hij op welke manier hij het meest accuraat en het verst kon schieten. Uiteindelijk wist hij op de Paralympische Spelen in 2012 de zilveren medaille binnen te slepen. Alsof dat nog niet genoeg was, vestigde hij ook een wereldrecord voor het langste accurate boogschot. Let op: dus niet het langste accurate boogschot voor mensen zonder armen, maar in héél het boogschieten. Hij vond het doelwit van 283 meter afstand.

De reden dat hij zo ver kan schieten ligt bij zijn handicap: Matt schiet met zijn benen. Dat is niet zo gemakkelijk richten als met armen, maar het betekent dat hij veel meer kracht kan uitoefenen op de boog, harder kan aanspannen en verder kan schieten. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar wanneer je Matt ziet met de boog tussen zijn tenen, is het toch wel heel bijzonder dat hij daarmee de roos weet te vinden. Hij heeft zich door niemand wijs laten maken dat boogschieten niet kan zonder armen, maar met toewijding bewezen dat hij het wereldrecord van mensen met armen kan afpakken.

Ook voor jou is er een geschikte sport die je leuk vindt, waarbij je aan je conditie en je gezondheid werkt én waarbij je een hoop gezelligheid vindt met mede-sporters. Kijk hier als je benieuwd bent welke schietsportverenigingen er bij jou in de buurt zijn voor een proefles of lidmaatschap.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: