Direct door naar content
Deze topsurfer met één arm verschoont luiers met haar voeten afbeelding nieuwsbericht

Deze topsurfer met één arm verschoont luiers met haar voeten

03 mei 2018

Misschien ken je haar wel: Bethany Hamilton (28) is professioneel surfer. Toen ze 13 was, werd ze tijdens het surfen aangevallen door een haai en verloor ze haar arm. Maar ze was vastbesloten om ooit weer op een surfboard te staan – én om zelfstandig voor haar kinderen te zorgen. Met of zonder beide armen.

In oktober 2013 ging Bethany, toen nog 13 jaar, surfen bij de kust van Kauai (Hawaii) toen het mis ging: een haai viel haar aan en beet in haar surfboard en haar linkerarm. Toen ze bij het ziekenhuis aankwam, had ze al meer dan 60% van haar bloed verloren. Ze werd met spoed geopereerd en haar arm werd afgezet, waardoor ze alleen nog maar een stompje over had.

Een harde klap als je hebt gedroomd van een carrière als topsurfer. Maar waar een wil is, is een weg. Na 3 weken van herstel werd ze ontslagen uit het ziekenhuis. Maar toen begon het eigenlijk pas. Want hoe hijs je jezelf nu op een surfboard te midden van woeste golven, of vind je je evenwicht op het board, als je maar één arm hebt? Door eerst te oefenen met een speciaal surfboard bijvoorbeeld, die een handvat heeft waar je je aan op kan trekken. Ook was dit board langer en dikker dan normale surfboards, zodat je stabieler op het water ligt. Na letterlijk veel vallen en opstaan, kon ze na een tijdje weer op een normaal surfboard staan. En deed ze weer mee aan een grote surfwedstrijd.

Maar makkelijk was anders. Want net als iedereen die een ledemaat verliest, moest Bethany op vaste grond ook weer opnieuw dingen leren – of afleren. Simpele dingen als je bikini aandoen, een zak brood openmaken en gitaar spelen werden opeens een uitdaging. En ook heel moeilijk: weer van je eigen spiegelbeeld leren houden, zo zie je in de film ‘Soul Surfer’, de film over Bethany die 2011 uitkwam, waarin haar herstel van de haaienaanval en haar weg terug naar de surftop te zien is.

Ze werd opnieuw geconfronteerd met het feit dat ze maar één arm had toen zij en haar man Adam in juni 2015 hun eerste kind kregen: zoontje Tobias. Want moeder zijn met één arm is wel even andere koek. Al voordat ze moeder werd had ze angsten over het moederschap, omdat ze geen idee had hoe haar leven eruit zou zien met kinderen. Haar zwangerschap en bevalling verliepen soepel, maar de eerste 3 maanden waren enorm heftig, zo geeft ze aan in een interview met de Daily Mail. Haar zoontje leed namelijk aan kolieken, waardoor hij pijnlijk krampen in zijn maag en darmen had.

En er kwamen weer praktische vraagstukken om de hoek kijken. “Natuurlijk was het slaapgebrek pittig, maar leren hoe ik luiers moest verschonen met één arm was een grotere uitdaging. Dat werd steeds moeilijker naarmate Tobias steeds beweeglijker werd.” Maar met veel moed en geduld ontwikkelde ze ook daar haar trucjes voor. “Eerst leg ik met mijn arm de luier klaar, dan gebruik ik mijn voeten om zijn benen omhoog te doen, en vervolgens maak ik met mijn hand de luier vast. En gelukkig wonen we in Hawaii, dus als het een keer niet lukt,  is het door het warme weer ook niet zo erg als hij het grootste gedeelte van de dag zonder kleren rondrent, haha.”

En Bethany heeft er weer een nieuwe uitdaging bij: vorige maand werd haar tweede kind, zoontje Wesley, geboren. Dat betekent dus de aandacht verdelen over twee kinderen, en dubbel zo veel luiers verschonen. Maar aan haar positiviteit en doorzettingsvermogen te zien, gaat ook dat haar zeker lukken.

Deze zomer verschijnt de documentaire ‘Unstoppable’,  die dieper ingaat op alle mooie momenten en uitdagingen die Bethany ervaart in het moederschap. En natuurlijk hoe ze aan de weg timmert met haar surfcarrière.

Ook voor jou is er een geschikte sport die je leuk vindt, waarbij je aan je conditie en je gezondheid werkt én waarbij je een hoop gezelligheid vindt met mede-sporters. Benieuwd welke sportverenigingen er bij jou in de buurt zijn voor een proefles of lidmaatschap? Klik hier!

Bron: The Daily Mail
Beelden: Instagram

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Topspits Juan scoort zonder benen

Purmerend zorgt met Uitleen voor meer vrijheid

Uniek Esports heeft bomvolle agenda!