Direct door naar content
E-hockey: teamsport met je eigen elektrische rolstoel afbeelding nieuwsbericht

E-hockey: teamsport met je eigen elektrische rolstoel

07 mei 2018

Als jij door je beperking in een elektrische rolstoel zit dan is dat jouw dagelijkse vervoersmiddel. Met jouw elektrische rolstoel kun je ook een leuke teamsport doen: E-hockey. Bij deze balsport speel je tegen en met anderen in een elektrisch aangedreven rolstoel.

E-hockey is eigenlijk per ongeluk ontstaan. In de jaren zeventig werden op onder andere Nederlandse scholen sportlessen gegeven aan kinderen met een zwaardere beperking. In die tijd waren nog niet zoveel mogelijkheden als nu. Dus werd een spel uitgeprobeerd met een hockeystick en een lichtere bal. Dit werd al snel E-hockey genoemd.

Nederland was er vroeg bij met E-hockey: het eerste toernooi werd in 1978 in Nederland georganiseerd. Twee jaar later startte ook de eerste E-hockeycompetitie. Ondertussen doen aan die Nederlandse competitie al zestig teams mee. Als je met deze speciale hockeyvorm wil beginnen kun je bij 24 hockeyverenigingen terecht.

Je speelt E-hockey altijd in een sportzaal op een afgebakend veld. Een vlakke sportvloer rolt voor jou ook veel sneller dan zo'n hockeyveld met al die korrels. Als je net begint kun je gewoon in je eigen rolstoel spelen, maar er bestaan ook al speciale elektrische rolstoelen voor het hockey. Die zijn sneller, wendbaarder en hebben extra bescherming voor de veiligheid.

Verder heb je natuurlijk nog een stick nodig. Bij E-hockey gebruik je een lichte stick die een iets langer stuk op de grond heeft. Zo kun jij de bal makkelijker en harder raken! Als je de stick niet met je hand kunt vasthouden, speel je met een zogenaamde T-stick. Deze stick wordt in de vorm van een hoofdletter T aan je rolstoel bevestigd.

In trainingen leer je behendig te worden met je de stick en je rolstoel. Je doet allerlei oefeningen gericht op de techniek en balgevoel, maar je leert ook hoe je met je teamgenoten tactisch kunt samenspelen. In partijtjes breng je die tactiek ook in de praktijk.

Behalve in Nederland wordt E-hockey, of de internationale term 'powerchair hockey', ook in landen als Duitsland, Italië en Denemarken gespeeld en buiten Europa in Australië en de VS. Genoeg landen die mee kunnen doen aan EK's en WK's dus. Het Nederlands e-hockeyteam doet het ook goed op internationale toernooien, want op dit moment staat Nederland bovenaan in de World Ranking.

Ook voor jou is er een geschikte sport die je leuk vindt, waarbij je aan je conditie en je gezondheid werkt én waarbij je een hoop gezelligheid vindt met mede-sporters. Benieuwd welke hockeyverenigingen er bij jou in de buurt zijn voor een proefles of lidmaatschap? Klik hier!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: