Direct door naar content
In deze sportschool met gekleurde bokszakken kun je zelfs boksen met een visuele beperking afbeelding nieuwsbericht

In deze sportschool met gekleurde bokszakken kun je zelfs boksen met een visuele beperking

08 mei 2018

Boksen als je blind of slechtziend bent? Ja, dat kan echt! Antoine Schutte heeft zijn sportschool in Nieuwerkerk aan den IJssel zo ingericht met gekleurde bokszakken dat jij daar ook helemaal op los kunt gaan!

Antoine Schutte is een ervaren vechtsporttrainer die twee jaar terug de sportschool No Limits oprichtte. Daar geeft hij bokstraining en andere vechtsporten aan mensen met en zonder een beperking. In zijn sportschool trainen nu ongeveer 25 sporters met allerlei beperkingen tussen sporters zonder beperking. Dat vindt Antoine belangrijk, want zo is iedereen gelijk.

Antoine vertelt hoe dat een tijdje terug ging met een slechtziende jongen die bij hem kwam voor bokstraining. "Ik heb hem eerst vier extra trainingen gegeven waarbij we extra aandacht gaven aan stoottechniek, traptechniek, conditie en de omgeving. Ik gaf hem ook allerlei oefeningen als huiswerk mee."

Daarna kon hij met de groepsles meedoen. "Aan een van mijn ervaren jongens zonder beperking had ik gevraagd of hij die les een beetje met de slechtziende jongen wilde trainen. Ik had alleen gezegd dat hij een beetje moest wennen." Na de les bleek dat die ervaren bokser de beperking van zijn trainingspartner niet had opgemerkt. "Hij kwam naar mij toe en zei: 'je had wel mogen zeggen dat hij blind is!' Maar wie is er dan blind hier, vroeg ik hem? Want hij had een uur met die jongen getraind zonder iets door te hebben."

Dat is precies waarom Antoine samen trainen belangrijk vindt. "Ze hebben hem een uur behandeld op zijn naam en niet op zijn beperking. Als je ziet dat iemand blind is dan wil je hem helpen. Dat doe je omdat je sociaal bent. Dat kan als je een beperking hebt vervelend zijn. Je wil gewoon behandeld worden als iedereen."

De sportschool van Antoine is met een aantal slimme aanpassingen ingericht zodat jij daar ook zou kunnen sporten. "Voor slechtzienden heb ik speciale bokszakken laten maken in Italië met dat felle groen en geel. Ik heb ook op de grond bij die twee bokszakken een rondje laten maken op de vloer. In dat rondje heb ik ijzerdraad gedaan zodat je kunt voelen waar je staat ten opzichte van de bokszak." Op die manier kun jij dus lekker schoppen en stoten op de zak.

Kinderen zijn ook welkom bij Antoine. Zo heeft hij een jongen van elf jaar oud met albinisme in zijn groep. "Hij is bijna blind en kan daardoor ook niet buitenspelen. Bij ons kan hij wel meedoen. Ik ben driekwartier met hem bezig geweest om hem de omgeving te leren kennen en sinds dag één traint hij nu met de andere kinderen mee. Een kindje met een fel shirtje is zijn richtpunt."

Bij de warming-up kon die jongen eerst nog wel eens wat moeite hebben met het rondjes lopen door de zaal. "Met de zwarte vloer liep hij dan tegen de zwarte bokszakken op. Daarom heb ik besloten alle zakken te vervangen voor gekleurde."

Sportscholen zoals die van Antoine zijn er nog niet veel, maar daar hoopt hij verandering in te brengen. "Ik probeer een voorbeeld te stellen voor andere sportscholen. Ik hoop dat anderen denken: dat kan ik ook of beter. Er zijn al sportscholen die bij mij om advies komen vragen."

Ook voor jou is er een geschikte sport die je leuk vindt, waarbij je aan je conditie en je gezondheid werkt én waarbij je een hoop gezelligheid vindt met mede-sporters. Benieuwd welke vechtsportverenigingen er bij jou in de buurt zijn voor een proefles of lidmaatschap, kijk dan op de speciale pagina over vecht- en verdedigingssporten.

Terug naar nieuwsoverzicht
Programma van:
Partners: