Direct door naar content
Deze oorlogsveteraan rende 31 marathons in 31 dagen afbeelding nieuwsbericht

Deze oorlogsveteraan rende 31 marathons in 31 dagen

26 mei 2018

2010 was een heftig jaar voor Rob Jones: tijdens een militaire uitzending in Afghanistan raakte hij zijn beide onderbenen kwijt. Maar zijn liefde voor sport en enorme wilskracht maakten dat hij zichzelf alsnog voor grote uitdagingen stelde – zoals het rennen van 31 marathons in 31 dagen.

Rob was marinier en werd op een tweede uitzending gestuurd. Toen hij een gevaarlijk gebied inspecteerde op explosieven ging het mis. Hij stapte op een explosief en verloor beide onderbenen. Zijn familie was ontzettend blij dat hij het overleefd had, maar maakte zich ook zorgen over hoe het nu verder moest. Maar Rob slaagde erin om redelijk onverschrokken te blijven: ‘Eigenlijk heb ik de hele periode van depressief zijn en zelfmedelijden overgeslagen, gek genoeg. Ik wilde meteen weer lichamelijk actief zijn en kijken wat mijn mogelijkheden nog waren.’

Hij ging zich weer opnieuw oriënteren op sportmogelijkheden voor hem, en ontdekte een groep mensen die veteranen coachten om te leren roeien. Na veel intensief trainen behaalde hij zelfs een bronzen medaille op de Paralympische Spelen in Londen. ‘Roeien gaf me weer een doel. Maar één van de andere mijlpalen tijdens mijn revalidatie was om weer te leren rennen. Misschien had ik daar niet goed in moeten worden met mijn prothesebenen, maar ik wilde er gewoon goed in worden omdat het zo onlogisch was – en een enorme uitdaging.’

En hij stelde meteen een rigoureus doel: ik ga 31 marathons lopen in 31 verschillende steden. En dat ook nog in 31 opeenvolgende dagen. “Ik realiseerde heel snel dat het doel dat ik mezelf gesteld had, niet veranderd was nadat ik mijn benen verloor. Ik wilde nog steeds een zinvol leven leiden en iets doen waardoor ik trots op mezelf kon zijn.” Eind vorig jaar is hem dat gelukt: hij begon in Londen en rende vervolgens in alle grote Amerikaanse steden, alvorens hij finishte in Washington. Hij begon elke dag om 07.00 uur stipt en had vaak vrienden, veteranen en vreemden die hem een stuk van zijn loop vergezelden. Uiteindelijk heeft hij meer dan $200.000 opgehaald.  

Ik wil veteranen laten zien dat je echt weer onderdeel kunt zijn van de samenleving, ook al ben je met ernstige verwondingen teruggekomen. Je kan nog steeds van grote waarde zijn,’ aldus Rob.


Bron: Purpose2Play

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Topspits Juan scoort zonder benen

Purmerend zorgt met Uitleen voor meer vrijheid

Uniek Esports heeft bomvolle agenda!