Direct door naar content
Theresa, William, Eric en Jean-Ling over hun dateleed – én successen in de liefde afbeelding nieuwsbericht

Theresa, William, Eric en Jean-Ling over hun dateleed – én successen in de liefde

01 juni 2018

Schoonouders die niet geloven dat je een volwaardige partner voor je vriend(in) bent, dates met een aparte fetisj voor fysieke beperkingen, onzekerheid over je lichaam: daten is überhaupt al spannend, maar helemaal als je een fysieke beperking hebt. Theresa, William, Eric en Jean-Ling vertellen hun verhaal.

Theresa (30) is geboren met spina bifida en verlamd vanaf haar middel. Als Paralympisch zwemmer won ze veel medailles, waaronder een bronzen plak voor de 100 meter borstslag, op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Toen ze opgroeide, was er niemand met een fysieke beperking in haar omgeving die weleens een date had. Ook op tv zag ze geen mensen met beperkingen die een relatie hadden. Het hele idee van romantiek ontweek ze dan ook. 

Door verhalen op fora besefte ze dat sommige mensen alleen uit medelijden met mensen met een beperking daten, of een fetisj hebben voor een bepaalde afwijking. Maar daar liet ze zich niet door weerhouden, en toen ze midden twintig was begon ze met daten. Op Tinder plaatst ze altijd een profielfoto waarin ze in haar rolstoel zit. “Ik heb nooit mijn beperking willen verstoppen. Dat had ik vanaf het begin al wel besloten.”

Toch gelooft ze niet dat haar beperking de grootste uitdaging voor het vinden van een partner is. Met sommige dates kon ze emotioneel gezien geen band op bouwen, wat veel zwaarder woog. Maar de praktische belemmeringen, zoals een locatie vinden die rolstoeltoegankelijk is, dat kan wel lastig zijn. Zeker als ze ’s avonds uitgaat. “Dan voel ik me toch niet helemaal op m’n gemak om lang weg te blijven.”

William (30) heeft Becker spierdystrofie, waardoor hij in een rolstoel zit. “Ik denk niet echt over daten en relaties na. Als het er niet in zit, dan zit het er niet in. Ik ben bang dat ik een last voor de ander zou zijn.” Los van wat zeldzame afspraakjes met meisjes op de middelbare school, heeft hij nooit echt gedatet of een relatie gehad.

Door zijn ziekte neemt zijn spierkracht steeds verder af. Lopen of zijn handen optillen gaat niet, waardoor hij hulp nodig heeft met de simpele, dagelijkse dingen, zoals aankleden. Op openbare plekken een onbekende om hulp vragen vindt hij dan ook moeilijk, uit angst dat mensen op hem neerkijken. 

Een andere factor die hem belemmert om een relatie aan te gaan, is het feit dat hij geen inkomen heeft. “Ik probeer mezelf zoveel mogelijk te ontwikkelen, en hoop dat ik in de toekomst een baan kan krijgen.” Op zijn 16e moest hij stoppen met school, omdat zijn gezondheid achteruit ging. Op dit moment leert hij zoveel mogelijk computerskills om hopelijk een baan in de IT-sector te scoren.

Ook kunnen schoonouders een relatie in de weg zitten. Eric (35) is grotendeels verlamd als gevolg van een auto-ongeluk dat gebeurde toen hij 25 was, en in Australië studeerde. Na zijn ongeluk had hij twee serieuze relaties die een aantal jaar duurden, maar uiteindelijk strandden toen schoonouders bezwaar maakten. “Als mensen een relatie hebben met iemand met een fysieke beperking, dan vindt iedereen dat bijzonder. Maar als hun eigen zoon of dochter thuiskomt met iemand die een beperking heeft, dan wordt men opeens minder tolerant.”

“Ik vind dat we best wat ruimdenkender mogen zijn als het gaat om mensen met fysieke beperkingen. Ouders denken vaak dat we hun dochters niet (financieel) kunnen steunen, maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn.” Eric trouwde uiteindelijk met Sharon, die hij ontmoette op Match.com. Zij voelde zich aangetrokken tot hem toen ze zijn profielfoto zag, en toen ze hem ontmoette viel ze ook voor zijn optimisme en zelfredzaamheid.

Zelfvertrouwen vindt Eric belangrijk in een vrouw, en hij vond dat in Sharon. “Ik was op zoek naar iemand die zich niet teveel aantrekt van wat anderen vinden. Het kan voor je partner anders heel vermoeiend worden om je fysiek en emotioneel te steunen, als mensen met medelijden naar je relatie kijken omdat je partner lichamelijk beperkt is.”

Jean Ling (35) heeft een auto-ongeluk gehad in Nieuw-Zeeland, waardoor ze een lage dwarslaesie opliep. Haar ex-vriend kon niet met haar beperking omgaan en verbrak hun relatie. Ze verloor haar geloof in liefde. “Ik ben bang dat ik alleen maar problemen veroorzaak voor anderen door mijn beperking, doordat ik bijvoorbeeld met een lift moet en niet met de trap kan. Ik denk altijd: wanneer gaat iemand uiteindelijk opgeven?” Maar Jean Ling ontmoette haar vriend Jake (28) twee jaar geleden via gemeenschappelijke vrienden, en nu zijn ze verloofd.

“Hij klaagt nooit. Ik heb hem nooit horen zeggen dat het moeilijk is om voor me te zorgen. Ik ben echt geraakt door zijn geduld en zijn zorgzaamheid. Door hem durfde ik liefde weer een kans te geven.” Als teken van haar liefde houdt ze zijn hand vast en knuffelt ze hem waar anderen bij zijn. “Hij geeft me het gevoel dat ik geen enkele beperking heb.”

Bron: The Straits Times

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Modemerken worden steeds inclusiever

Kom even helemaal tot rust met yoga

Invictus Games komen nu echt dichtbij!