Direct door naar content
Geen hoogtevrees? Op dit hoogteparcours kun je klimmen met een rolstoel! afbeelding nieuwsbericht

Geen hoogtevrees? Op dit hoogteparcours kun je klimmen met een rolstoel!

05 juli 2018

Klimmen, tokkelen en abseilen in je rolstoel? Op een speciaal parcours in het Brabantse Beek en Donk kun jij aan dit soort avontuurlijke activiteiten gewoon meedoen met vrienden of collega's. Outdoor Laarbeek is voor iedereen toegankelijk: of je nu een beperking hebt of niet.

Outdoor Laarbeek is een rolstoelvriendelijk survivalterrein. Dat idee ontstond zeven jaar geleden bij Ardi Crooijmans. "Ik heb lang als bewegingsagoge gewerkt in een instelling voor mensen met een beperking." Vanuit die expertise is ze gaan kijken om meer avontuurlijke activiteiten aan te kunnen bieden op een rolstoelvriendelijk terrein. "Dat was er nog niet in Nederland. We kwamen al snel op het idee om dat voor zowel invalide als valide mensen toegankelijk te maken. Zo kun je ook samen met vrienden in actie komen zonder beperking."

Dat is volgens Ardi bijvoorbeeld een uitkomst bij bedrijfsuitjes met één collega in een rolstoel. "Hier hoef je niet aan de kant te blijven staan om toe te kijken, maar kun je meedoen met de rest."

Op het terrein staan twee klimtorens waar omheen verschillende hoogteactiviteiten zijn te doen. Een aantal van die activiteiten zijn geschikt gemaakt voor als je in een rolstoel zit. "Als je geen beperking hebt ga je met de trap omhoog en als je in een rolstoel zit dan ga je met een touwlift omhoog. Dan ga je in een aangepaste klimgordel. Als je dan op vier meter bent kun je drie onderdelen doen of tokkelen van een plateau. Je kunt ook de rolstoelabseil doen: dan ga je vanaf een schuine wand heel rustig naar beneden."

De Big Swing, een soort reuzen schommel, is ook voor iedereen toegankelijk. "De anderen trekken aan een touw totdat jij stop zegt en dan laten ze los. Op die manier kan iedereen meedoen. Ook als je alleen je hoofd kunt bewegen door een hoge dwarslaesie kun je hier meedoen. We proberen je zoveel mogelijk zelf te doen. Wat niet kan daar helpen we bij."

Als je in een rolstoel zit, is het ook mogelijk om naar 9 meter hoogte te klimmen, indien de deelnemer 1 goede arm/handfunctie heeft. Na het tokkelen vanaf 9 meter, hangt de deelnemer 4 meter boven de grond en moet de deelnemer in staat zijn zichzelf te kunnen laten abseilen en zo weer in de eigen rolstoel te komen. Deelnemers waarvan de beperking zodanig is dat er geen voldoende arm/handfunctie is, kunnen de onderdelen op 4 meter hoogte ervaren: 4 meter parcours, rolstoelabseil, vanaf 4 meter tokkelen en de Big Swing. Als je in een rolstoel zit en je kunt niet naar negen meter klimmen, maakt de ervaring volgens Ardi niet minder. "Als je in een rolstoel zit zijn de onderdelen op 4 meter hoogte al helemaal bijzonder, omdat je niet gewend bent om te klimmen en op hoogte te komen." 

Meer informatie? Klik hier.

 

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Purmerend zorgt met Uitleen voor meer vrijheid

Uniek Esports heeft bomvolle agenda!

Sporters gezocht voor onderzoek naar koeling