Direct door naar content
Rolstoeltraining kan levens veranderen afbeelding nieuwsbericht

Rolstoeltraining kan levens veranderen

27 juni 2018

 “De rolstoeltraining gaf mij direct meer vrijheid. Mijn angst is weg.”

Sportloket West-Brabant organiseert vanaf eind september weer een gratis rolstoeltraining. Voor Sanne de Kroon maakte deze training van vijf lessen een wereld van verschil. Voor ze de training volgde was ze bang om te vallen en durfde ze er bijna niet op uit. Nu durft ze er weer op uit, heeft ze een sport gevonden die bij haar past en is geen drempel voor haar te hoog.

Een positieve wending
Sinds 2012 gaat Sanne door het leven in een rolstoel. “Na een ongeluk waarbij ik mijn neus brak, kreeg ik steeds vreemdere klachten.” Sanne blijkt een infectie te hebben opgelopen die op haar hersenen is geslagen. Hierdoor heeft ze een functionele bewegingsstoornis met een vorm van dystonie ontwikkeld. “Dit betekent dat mijn hersenen mijn spieren aanhoudend samenspannen.” In 2015 volgt ze de gratis rolstoeltraining van Sportloket West-Brabant. De training geeft een positieve wending aan haar leven: “Ik was een aantal keren gevallen met mijn rolstoel, waardoor ik bang was om er opuit te gaan. Tijdens de training gaf instructeur Toine al snel aan dat ik niet de goede rolstoel had. Het bleek zelfs dat de dystonie erger werd door de rolstoel die ik had. Ik vroeg op zijn aanraden een andere rolstoel aan en dat alleen al maakte een enorm verschil.”

Samen angsten overwinnen
Daarnaast leert Sanne tijdens de training hoe ze op een handige manier met haar rolstoel om kan gaan. “Ik leerde drempels nemen en wat ik kan doen als ik val, hoe ik mezelf weer in de stoel kan krijgen.” Met de andere deelnemers uit de groep ontstaat al snel een fijne vriendschap. “In de lessen deden we groepsopdrachten, waardoor je elkaar goed leert kennen en steeds hechter wordt. Je overwint samen je angsten. Ik heb nog steeds goed contact met de mensen uit de groep.” Ook maakt Sanne kennis met verschillende sporten die je met een rolstoel kunt beoefenen. “Ik heb een behoorlijke competitiedrang en zwom altijd op hoog niveau. Nu kan ik mijn energie kwijt in handbiken.”

Iedereen zou de training moeten volgen
Sanne is zo enthousiast over de rolstoeltraining dat ze vindt dat iedereen die in een rolstoel terecht komt de training zou moeten volgen. “Ik was eerst een zielig vogeltje, maar dankzij de training kreeg ik direct meer zelfvertrouwen. Mijn angst is weg en ik durf weer zelf naar de stad te gaan en naar festivals.” Sanne is nu al zo fanatiek aan het handbiken dat ze op 14 juni de HandbikeBattle in Oostenrijk heeft uitgereden!

Zit jij in een rolstoel? Wil je leren hoe je hier het beste in kunt bewegen met slimme handigheidjes? Wil je weten welke sporten je kunt doen in je rolstoel? En wil je graag je zelfvertrouwen een boost geven? Meld je dan aan voor de gratis rolstoeltraining!
 

Wanneer? Waar? En aanmelden!
DATA:  5 zaterdagen van 29 september t/m 3 november 2018
TIJD: 10.30 - 12.00 uur
LOCATIE: Sporthal De Drie Linden, Heisprong 15, Prinsenbeek
AANMELDEN: info@sportloketwestbrabant.nl of bel 076 52 33 555

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten
Programma van:
Partners: