Direct door naar content
Met bijzonder WK maakt Nevobo mensen enthousiast voor zitvolleybal afbeelding nieuwsbericht

Met bijzonder WK maakt Nevobo mensen enthousiast voor zitvolleybal

29 juni 2018

Het wordt een groot spektakel van 14 tot en met 22 juli: Volley 2018. De Nederlandse volleybalbond Nevobo is gastheer voor drie internationale topevenementen: het EK beachvolleybal, het WK zitvolleybal en het EK voor jongens onder twintig jaar. Leanne Kraak, manager side-events van Nevobo: “Door de drie evenementen samen te organiseren en uit te lichten kunnen we het zitvolleybal extra promoten. We willen nog veel meer mensen laten ervaren dat dat een fantastische sport is, voor mensen met én zonder beperking.”

Mobiel veld brengt zitvolleybal dichtbij
Dat laten ervaren gebeurt ook met het splinternieuwe mobiele zitvolleybalveld, ontwikkeld samen met de Johan Cruijff Foundation. “Dat kunnen we op bijna iedere plek in Nederland leggen,” vertelt Kraak enthousiast. “We zetten het nu in om het WK zitvolleybal onder de aandacht te brengen. Ik vind het een van de mooiste side-events van 2018!” Het veld is bijvoorbeeld al op het Velperplein en bij het Centraal Station in Arnhem geweest. “Het is zo leuk om het zelf te proberen! Ik moest er bijvoorbeeld aan wennen dat je bij een service klaarzit met je handen op de grond in plaats van in de lucht. Je moet natuurlijk eerst snel naar de bal toe bewegen voor je ‘m kunt slaan. Zitvolleybal is een supersnelle sport, en dat zie je pas goed als topinternationals een clinic geven. Oh ja, zo moet het echt, denk je dan.”

Spectaculaire wedstrijden in het theater
Van 15 tot en met 22 juli zijn alle wereldtoppers in Nederland te bewonderen. De poulewedstrijden en kwartfinales zijn niet in sporthallen, maar in theaters in het hele land. Bijvoorbeeld in Musis in Arnhem, waar de dames hun poulewedstrijden spelen. Daar is ook de openingswedstrijd van het toernooi op zondag 15 juli. Kraak: “We willen er een bijzondere ervaring van maken en ook publiek trekken dat doorgaans niet naar sportvelden gaat. Mensen zitten bovenop de actie en er is volop ruimte voor entertainment rondom de wedstrijd. In Arnhem is er bijvoorbeeld een mooie tentoonstelling over aangepast sporten, met foto’s en voorwerpen.” Voor de Nevobo is de integratie van de drie evenementen ook internationaal een visitekaartje. “Na het geslaagde WK beachvolleybal in 2015 wilden we met het EK beach weer iets bijzonders neerzetten. Met Volley 2018 laten we zien dat staand volleybal en zitvolleybal gewoon bij elkaar horen. Op die maatschappelijke visie krijgen we uit het buitenland positieve reacties.”

Zitvolleybal voor iedereen
In de Nederlandse competitie en bij de Nederlandse clubs is zitvolleybal hét voorbeeld van een geïntegreerde sport. Spelers met een beperking, deelnemers met een blessure en sporters zonder beperking gaan binnen één mixteam voor het snelle spel. Alleen op internationaal niveau zijn de seksen gescheiden en moet je een geclassificeerde beperking hebben om bijvoorbeeld mee te mogen doen aan de Paralympische Spelen. “Veel mensen weten niet dat bij de clubs iedereen kan meedoen,” vertelt Kraak. “Dat willen we vertellen. Er zit zoveel meer in deze sport dan je denkt. Zo kunnen mensen met een blessure in staand volleybal toch hun sport blijven doen. Oud-international Chaine Staelens speelt bijvoorbeeld ook al jaren zitvolleybal.”

Ambitie om zitvolleybal uit te breiden
In het beleid van de Nevobo is zitvolleybal een volwaardige discipline. “In verhouding natuurlijk,” zegt Kraak, “er zijn bijna 1100 volleybalclubs en 24 clubs waar zitvolleybal wordt gespeeld. Het WK zitvolleybal naar Nederland halen maakt deel uit van de ambitie om het zitvolleybal te versterken. Meer leden voor de bestaande 24 clubs, en kruisbestuiving via de 1100 andere verenigingen stimuleren door staande volleyballers te wijzen op zitvolleybal. Daarnaast willen we op korte termijn starten met vijf tot zeven nieuwe clubs. Dat kan een nieuwe afdeling van een bestaande club zijn, of een heel nieuwe vereniging. We kijken waar in de buurt nog geen zitvolleybal is, maar ook waar de kansen liggen. Als mensen door het WK enthousiast worden, gaan we daar investeren om te beginnen.” Kraak jaagt dat enthousiasme in ieder geval onvermoeibaar aan met het mobiele zitvolleybalveld. “Dat ga je ook na het WK nog op allerlei plaatsen tegenkomen!”

Tickets voor de sportwedstrijden kun je online met korting kopen; de tentoonstelling is gratis toegankelijk.

 

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Topspits Juan scoort zonder benen

Purmerend zorgt met Uitleen voor meer vrijheid

Uniek Esports heeft bomvolle agenda!