Direct door naar content
Als ze samen uit eten zijn, krijgt de vriendin van Jovin (32, rolstoelgebonden) automatisch de rekening afbeelding nieuwsbericht

Als ze samen uit eten zijn, krijgt de vriendin van Jovin (32, rolstoelgebonden) automatisch de rekening

12 juli 2018

Jovin Tan (32) is professioneel zeiler en deed mee aan verschillende internationale wedstrijden voor zeilers met een beperking, zoals de Rio Paralympics in 2016. Zo’n 5 jaar geleden kwam hij Anna Cher (35) tegen. Er was meteen een klik, maar Anna was nog onzeker. Ze twijfelde of ze wel een relatie met hem wilde, omdat ze niet zeker wist of ze wel echt voor hem kon zorgen.

Want Jovin heeft cerebrale parese, waardoor hij beperkte kracht in zijn spieren heeft en bewegen lastig gaat. Hierdoor is hij rolstoelgebonden. Toen ze samen op pad waren en hij naar het toilet moest, had hij haar hulp nodig. Anna verblikte of verbloosde niet. Die houding merkte Jovin ook op: hoezo zou ze niet voor hem kunnen zorgen?! Het tegendeel had ze zojuist bewezen. Dus overtuigde hij haar het avontuur met hem aan te gaan – en met succes.

Nu zijn ze alweer zo’n vier jaar samen. Jovin had vanaf zijn 14e al wel regelmatig vriendinnetjes gehad, maar lang niet allemaal met succes. Veel vrouwen wilden namelijk niet voor een langere termijn met zijn handicap omgaan. En nog steeds krijgen Jovin en Anna regelmatig onbegrip of misvattingen over beperkingen voor hun kiezen, van zowel volstrekt onbekenden als vrienden.

‘Waarom heb je een relatie met iemand die een fysieke beperking heeft?’, die vraag kreeg Anna regelmatig te horen. En als ze samen naar een restaurant gaan, geven obers het menu of de rekening automatisch aan haar. Of ze vragen aan Anna of ze het aan haar vriend kunnen geven. Maar gelukkig hebben ze altijd wel een gevat antwoord paraat. Ook heeft Anna geleerd om voor de rechten van Jovin op te komen, als de lift vol staat met mensen zonder fysieke beperking en er geen plek meer voor hen is, bijvoorbeeld.

Maar gelukkig zijn dit slechts kleine hindernissen in hun relatie. Anna is gek op haar vriend, en vooral op hoe zorgzaam hij is. “Als ik opnieuw zou moeten kiezen, zou ik weer voor hem gaan. Zonder twijfel.”

Bron: The Straits Times

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Mariska Beijer: "Zie je handicap als een kracht"

Doe mee aan onderzoek rond sportblessures!

Iedereen verdient gelijke kans op sport!