Direct door naar content
Ellen (blind) heeft nog steeds geen plan voor de vakantie afbeelding nieuwsbericht

Ellen (blind) heeft nog steeds geen plan voor de vakantie

15 juli 2018

Ellen Koudijs is volledig blind sinds haar vijfde levensjaar. Ze is getrouwd, moeder van twee kinderen en beleidsmedewerker bij het RIVM. Ze schrijft op unieksporten.nl over haar dagelijks leven als blinde, werkende, sportende, moederende vrouw, die zoveel meer is dan haar handicap. 

Ieder jaar wordt het ingewikkelder. Een vakantiebestemming vinden, die voor ons hele gezin aantrekkelijk, uitvoerbaar en vooral vakantie is. Onze ideeën zijn helemaal niet zo verschillend. Een leuke tijd samen waarin actie en rust elkaar afwisselen. Veeleisend zijn we niet, maar er zijn een paar randvoorwaarden die het moeilijker maken.

Een uitdaging op vakantie vind ik glutenvrij eten. Gelukkig wordt dat steeds makkelijker. Elke maaltijd, snack of terrasje buiten de deur betekent opletten voor een van onze zoons. Een ziek kind in de vakantie, dat wil je echt niet! Onze andere zoon is overigens wagenziek. Verre vakanties met de auto zijn een echte kwelling. En omdat het voor ons allemaal vakantie is, hebben we besloten dat voorlopig niet te doen.

Genoeg opties over zou je denken. Wat dacht je van een leuke camping in eigen land? Nou die camping daar heb ik het niet zo op. Iedere vijf minuten verandert de situatie. Hier een scheerlijn erbij daar een rondslingerend klapstoeltje. Om maar te zwijgen over de toiletten en douches. Overigens helpt het niet dat al mijn gezinsleden man zijn. Even een helpende blik of alles schoon is, is onhaalbaar. Weg zelfstandigheid! Of in elk geval geen vakantiegevoel voor mij en ook niet voor mijn man die dan alles moet organiseren omdat niets zijn vaste plek houdt.

Onze kinderen naderen de puberteit. Al gauw zijn dingen "kapot saai"! Een beetje actie helpt. Allemaal houden we van sport en buiten zijn. Veel van onze eerdere vakanties brachten we door in de bergen. Lekker wandelen en klauteren. Wat voor activiteiten zullen we deze zomer doen in eigen land? 

Steeds vaker ontdek ik dat wat kinderen op deze leeftijd leuk vinden, voor mij onuitvoerbaar is. Of minimaal niet uitvoerbaar op hetzelfde niveau. Meedoen met een sporttoernooi, hoogte parcours, surfen, skaten. Ik kan het allemaal vast leren op, alleen vaak niet op de manier zoals je dat als gezin samen zou willen doen.

Ik weet het, het is een fase. Nog een paar jaar en de jongens trekken hun eigen plan. Dan kunnen wij weer samen wandelen, fietsen en zwemmen zonder dat de dag "kapot saai" wordt gevonden. Voor deze zomer weten we het nog steeds niet. Vermoedelijk doen we hier en daar wat water bij de wijn, nemen goede boeken mee en bekijken het per dag.

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten
Programma van:
Partners: