Direct door naar content
Voel de kracht van de wind op het water met kitesurfen! afbeelding nieuwsbericht

Voel de kracht van de wind op het water met kitesurfen!

15 juli 2018

Misschien heb je op het strand wel eens kitesurfers in actie gezien: stoere dudes die met een plank aan hun voeten door de wind worden opgetild met hun vlieger. Als jij denkt dat je dat helaas nooit kan leren, hebben we goed nieuws voor je: als je in een rolstoel zit kun je stap voor stap de skills van het kitesurfen leren.

Kitesurfen is eigenlijk niets meer dan een combinatie van vliegeren en surfen. Het is een populaire sport, die je op steeds meer strandjes in Nederland kunt doen. Ook als je een beperking hebt kun je leren kitesurfen. Je hoeft echt niet meteen aan al die sprongen en salto's boven het water te denken.

Als je wil gaan kitesurfen is het vooral belangrijk dat je goede arm en rompfunctie hebt. En je moet natuurlijk kunnen zwemmen. Je begint eerst met oefenen op het droge. Bij je eerste les zal je namelijk eerst het gevoel met de wind gaan ervaren. Dat doe je gewoon in je rolstoel. Dan voel je gelijk wat voor kracht de wind op je kite kan zetten. Op het strand kan het handig zijn een speciale strandrolstoel te gebruiken, omdat je dan wat steviger in het mulle zand blijft staan.

Het vliegeren met de kite heb je waarschijnlijk zo in de vingers. Moeilijker is het als je het water op gaat met de kite. Dat kan bijvoorbeeld op een soort mono-ski waar een zitje op is gemaakt. Daar zit je dan je stabiel op, maar dat zegt nog niet dat je ook meteen recht op het water blijft. Het leren kitesurfen betekent veel vallen in het water. Een instructeur gaat daarom met je mee om je in de gaten te houden, soms kan hij in een soort tandem ook met je meegaan om je goed te begeleiden.

In Nederland kun je op verschillende plekken leren kitesurfen. De basis van het watergevoel kun je ook op waterskibanen onder de knie krijgen. Kijk hier voor het aanbod.

Wil je weten hoe dat eruit ziet? Kijk dan naar Corma Reinders, die al allerlei extreme sporten heeft uitgeprobeerd:

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: