Direct door naar content
Tof! Anna Walhof ontwierp (25) een modelijn voor mensen die een arm of been missen afbeelding nieuwsbericht

Tof! Anna Walhof ontwierp (25) een modelijn voor mensen die een arm of been missen

16 juli 2018

Toen Anna, studente Fashion Design aan de Hogeschool voor de Kunsten (HKU) in Utrecht, in contact kwam met jongeren met een prothese, was ze erg onder de indruk. “Deze jongeren waren opvallend zelfverzekerd. Ze hadden geen probleem met hun bionische prothese. Ik wilde iets doen met deze zelfverzekerdheid”, zo vertelt ze in een interview aan Tubantia. Zo ontstond Not Built To Break, haar afstudeerproject waarin ze kleding ontwierp voor mensen met een prothese. 

Want ze merkte óók dat er nog veel schaamte en onzekerheid is  rondom een beperking, vooral bij ouderen. Ze zag de uitdaging om dit probleem om te zetten naar iets positiefs, door de prothese te zien als een accessoire zodat het positieve aandacht krijgt. “Met mijn collectie wil ik heel graag een statement maken. Ik zet juist een prothese in de schijnwerpers. Daarmee hoop ik prothesedragers te inspireren zodat ze hun prothese durven te dragen en zich er niet voor schamen.”

Dat vindt ook model Nikki Roordink, die haar rechteronderbeen mist als gevolg van neurofibromatose (goedaardige gezwellen op zenuwen). Nadat het bot in haar been brak toen ze twaalf jaar oud was, werd twee jaar lang geprobeerd om haar been te redden. Toch was ze blij met haar amputatie, omdat ze weer kon rennen, springen, en klimmen. “Ik vind het fijn om mensen te kunnen laten zien wie ik ben, en hoe een prothese daarbij hoort. Ik vind niet dat je je daarvoor hoeft te schamen. Het is ook iets om trots op te zijn, het heeft me gemaakt wie ik ben.”

Het project past goed bij Anna, want in de loop van haar opleiding  ontdekte ze dat ze meer wilde dan alleen mooie kleding ontwerpen. “Dat geeft me te weinig voldoening. Mijn drive is om iets te creëren dat voor verandering kan zorgen.” Ze ziet zichzelf dan ook als een sociaal maatschappelijk ontwerpster, die ontwerpt met een extra doel. “Ik vind het belangrijk dat ook mensen zonder prothese deze kleding dragen. Daarmee valt het verschil tussen groepen weg. Ontwerpers zouden iedereen moeten meenemen in het ontwerpproces, want zo moeilijk is dat niet. Het is eigenlijk bizar dat het nog niet gebeurt.”

Not Built To Break, de naam van haar afstudeerproject, weerspiegeld haar visie op een beperking. “Ik zie een bionische prothese als vorm van bovenmenselijke kracht, als een tool die je sterker maakt. Het lichaam is niet gebroken, zoals vaak wordt gedacht, het is in mijn ogen juist verbeterd. Dit project gaat dus niet over de acceptatie van mensen met een handicap in de mode, maar over een overstijging.”

Hoe Anna’s collectie eruit ziet? Bekijk even dit filmpje.
Ook kan je een indruk krijgen van haar werk op haar Instagram.

Bron: AD & Tubantia
Beeld: Screenshot filmpje

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

100 helden finishen Onbeperkte Elfstedentocht

Ontdek je mogelijkheden met capoeira

Kom naar de KPN Voetbalvriendendag!

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×