Direct door naar content
Prachtig: Ruben en Lize (beiden Downsyndroom) beloofden elkaar eeuwige trouw afbeelding nieuwsbericht

Prachtig: Ruben en Lize (beiden Downsyndroom) beloofden elkaar eeuwige trouw

18 juli 2018

Het Scheveningse strand, een prachtige trouwjurk, driehonderd gasten en een fantastisch feest: Ruben en Lize blikken terug op een fantastische huwelijksdag. Een bruiloft is sowieso bijzonder, maar helemaal als je beseft dat mensen met het syndroom van Down nauwelijks voor de wet trouwen.

Hun huwelijk is de kroon op hun zesjarige samenzijn. Na drie jaar vroeg Ruben haar ten huwelijk, iets wat Lize zich nog goed herinnert: “Bij mijn ouders in Utrecht ging hij op zijn knieën.”, aldus Lize in een interview met het AD. Hoewel ze al twee jaar samenwoonden, ging de beslissing om te trouwen niet over één nacht ijs. “Ik vind het belangrijk om te weten dat we voor altijd man en vrouw zijn. Dan is er geen terugweg en kunnen we nooit vreemdgaan.” Maar ze gelooft niet dat Ruben dat überhaupt zou overwegen. “Daar is hij veel te lief voor.

Het stel bracht hun huwelijksnacht door in het Kürhaus en ging daarna op huwelijksreis naar het Griekse eiland Thassos. Heel anders voelt Lize zich na het trouwen niet: “Getrouwd zijn voelt hetzelfde, maar ook fijn. We zijn voor elkaar gemaakt.” Over een antwoord op de vraag wat Ruben zo leuk maakt hoeft ze niet lang na te denken: “Hij is de hele dag vrolijk en hij zorgt voor mij. Hij doet vaak de was en boodschappen, waardoor ik altijd mijn eigen ding kan doen.”

Inmiddels is het normale, drukke leven voor het stel weer begonnen. Beiden werken in de catering en Lize is daarnaast nationaal ambassadeur voor de Special Olympics, de sportorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze won gouden medailles met hardlopen en schaatsen op de Special Olympics in Rome (2006) en Idaho (2009). In 2015 ontmoette ze zelfs Michelle Obama, toen ze in Los Angeles 64.000 mensen toesprak als ambassadeur voor de Special Olympics wereldwijd. Het reizen wordt wel een uitdaging denkt Lize. Zelf vindt ze het heel leuk, maar Ruben vindt het minder plezierig. “Hij is moeilijk alleen en wil het liefst altijd bij me in de buurt zijn, maar dat wil ik ook.” Maar met zoveel liefde tussen twee mensen zijn wij ervan overtuigd dat dit helemaal goed gaat komen!

Bron: AD
Fotografie: Bruno Zanzottera

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Purmerend zorgt met Uitleen voor meer vrijheid

Uniek Esports heeft bomvolle agenda!

Sporters gezocht voor onderzoek naar koeling