Direct door naar content
Spettergevaar: met deze nieuwe snelle zeilboot stuiter jij over de golven afbeelding nieuwsbericht

Spettergevaar: met deze nieuwe snelle zeilboot stuiter jij over de golven

17 juli 2018

Hard gaan in een zeilboot is spectaculair: je boot hangt schuin en je voelt spetters in je gezicht van elke golf waar je op stuitert. Voor jou is het geen probleem om dat gevoel in de vingers te krijgen. Zeker in de nieuwe zeilboot SV14 is dat niet moeilijk:  die is gemaakt om snel mee te gaan. Bij de Volvo Ocean Race kon je hem al bewonderen in de stand van Sailability.

"Wie kan en wil een betaalbaar bootje voor aangepast zeilen ontwerpen?" Met die oproep van de Belg Peter Jacobs, die in Thailand woont, begon het SV14-project. Hij zag namelijk dat aangepaste zeilboten veel geld kosten. Dat moest anders kunnen. De Nederlandse jachtontwerper Alex Simonis dacht daar ook zo over en schakelde een Zuid-Afrikaanse paralympisch zeiler in om mee te denken. Op de achterkant van een bierviltje werd de eerste schets gemaakt.

Inmiddels zijn de bouwers een paar jaar verder en mag het resultaat er zijn. De zeilboot is betaalbaar, maar vooral supersnel. Dat heeft de bedenker Peter zelf ook al ervaren. "Het is echt spectaculair zeilen. We gingen als een trein en het ziet er mooi uit", zei hij in De Telegraaf.

Een eerste versie van de SV14 was tijdens de Volvo Ocean Race al te bekijken in de stand van Sailaibility. Het was een echte eyecatcher, die al veel enthousiaste reacties opleverde. Zeilliefhebbers wilde al wel een rondje varen in de boot. Dat is niet gek, want zeg nou zelf: als je dat snelle bootje op het droge ziet liggen dan wil je toch ook voelen hoe hard die kan gaan in de wind?

Als je uitdagend wil gaan zeilen met de SV14 dan moet je nog even geduld hebben.  Bij Sailability kun je uiterlijk begin volgend seizoen (2019) met deze boot gaan zeilen. In eerste instantie zal de nieuwe boot bij de locatie in Uitgeest liggen, waar ze op zeker tien zeildagen gebruikt gaan worden. Daarna kun je de snelheid van de SV14 ook op andere locaties en mogelijk zelfs bij wedstrijden gaan ervaren. Meer info over de locatie in Uitgeest vind je hier

Bij Sailability maakt het niet uit wat voor handicap je hebt: iedereen kan daar leren zeilen en de kracht van de wind voelen. Sailability heeft vijftien locaties door het hele land waar je aangepast kunt zeilen. Met de SV14 wordt de vloot van Sailability uitgebreid met een sportieve, oftewel een snellere, boot. Als je meer uitdaging zoekt dan kun je straks ook bij jou in de buurt zelfstandig of met een zeilmaatje het water op gaan.

Wil jij voor je in een snelle boot stapt eerst eens proberen of zeilen een sport voor jou is? Bekijk dan hier het aanbod van zeilverenigingen bij jou in de buurt.

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Lisa Bunschoten pakt tweede WK-goud!

Topspits Juan scoort zonder benen

Purmerend zorgt met Uitleen voor meer vrijheid