Direct door naar content
Axel zou niet meer kunnen lopen, maar daar dacht hij zelf heel anders over afbeelding nieuwsbericht

Axel zou niet meer kunnen lopen, maar daar dacht hij zelf heel anders over

19 juli 2018

Axel Paulina (48) is een echte sportfanaat, maar een auto-ongeluk zorgde dat hij helemaal niet meer kon sporten of lopen. Dat kon hij niet accepteren. Toen hij revalideerde van zijn lage incomplete dwarslaesie deed hij veel oefeningen om zijn zenuwen te activeren met een wonderbaarlijk resultaat: hij kan weer lopen en zelfs boksen.

Axel raakte verlamd doordat een auto achterop zijn auto knalde bij een stoplicht. In het ziekenhuis werd hem snel duidelijk gemaakt dat hij niet meer kon lopen of sporten. "Als fanatiek sporter was dat heel heftig voor mij", vertelt Axel in een video van Spike. "Er kwam iemand aan mijn bed staan en die zei: 'het gaat 'm niet meer worden'. Ik kreeg een foldertje met oefeningen voor in de rolstoel en je kon in een klasje om rolstoelvaardigheden te leren."

Dat vond hij nog veel te vroeg. Hij scheurde de folder kapot en ging vervolgens met zijn voeten die stukjes papier pakken. Zo oefende hij hele dagen om meer kracht in zijn benen te krijgen om de zenuwen te activeren. "Langzaam kwam er iets van gevoel terug, wat een wonder bleek te zijn. Dan ga je door en nu loop ik weer. Nu wil ik verder."

Het gebeurt vaker dat mensen na een dwarslaesie weer voorzichtig kunnen lopen. Dat heeft vooral te maken met de mate van de dwarslaesie. Als de zenuwbundels volledig kapot zijn dan gaat lopen niet meer. Bij een incomplete dwarslaesie zoals bij Axel, is het ruggenmerg gedeeltelijk onderbroken, waardoor bepaalde spieren nog deels of volledig kunnen werken.

Axel traint nu hard in de boksschool van Bert Kops in Amsterdam en geeft ook boksles aan kinderen. Het is net alsof hem niets mankeert als je hem als een beest ziet trainen. Toch merkt hij nog elke dag de gevolgen van het ongeluk in zijn voeten. "Aan de onderkant van mijn voeten heb ik geen gevoel. Dus als ik ze neerzet dan moet ik kijken waar ik aan het lopen ben. Ik weet niet of ik in glasscherven sta of dat de vloer ongelijk is. Dat blijft een zwak punt." 

Ook voor jou is er een geschikte sport die je leuk vindt, waarbij je aan je conditie en je gezondheid werkt én waarbij je een hoop gezelligheid vindt met mede-sporters. Benieuwd welke sportverenigingen er bij jou in de buurt zijn voor een proefles of lidmaatschap? Kijk hier.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: