Direct door naar content
Bij DVSU Forza Friends maak je voetbalvrienden voor het leven afbeelding nieuwsbericht

Bij DVSU Forza Friends maak je voetbalvrienden voor het leven

20 juli 2018

Zoek jij een leuke g-voetbalvereniging in de buurt van Utrecht? Dan moet je zeker eens kijken bij DVSU Forza Friends. De naam zegt het al: hier voetballen echte vrienden met elkaar. Trainer Henk-Jan en voetballers Kees, Joost en Niels vertellen waarom hun vereniging zo leuk is.

Bij de Utrechtse voetbalvereniging DVSU bestaat de g-voetbal afdeling al zeventien jaar. "We zijn in 2001 begonnen met drie voetballers van de mytylschool en nu hebben we ongeveer zestig voetballers", vertelt trainer Henk-Jan Vos.

De G-voetballers die bij DVSU Forza Friends spelen zijn divers: er zijn spelers met spierziekten, het syndroom van Down, cerebrale parese, ontwikkelingsachterstanden en met autisme. Eén ding is voor hen allemaal hetzelfde: ze hebben plezier in voetbal. Dat ziet Henk-Jan bijvoorbeeld bij het seniorenteam: "Ze maken lol met elkaar en ze helpen elkaar ook buiten het veld. Eén jongen heeft zijn rijbewijs dus die haalt altijd drie mannen op. Ze zorgen goed voor elkaar."

De Forza Friends van DVSU hebben nu ook eigen shirts met zelfs een echte hoofdsponsor: radiozender 3FM. "DJ Wijnand Speelman heeft het team geadopteerd. Iedere zaterdag tussen 12 en 2 uur wordt in zijn programma aandacht besteed aan het team met interviews."

Eén van de vaste waarde in het team is Kees (19), die al acht jaar bij de club zit. Hij speelde eerst nog drie jaar bij een andere club, maar daar had hij het minder naar zijn zin. "Daar werd ik altijd ergens neergezet of werd ik als laatste gekozen. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een club waar ik wel kon spelen." Hij heeft door die ervaring een belangrijk advies voor jou: "Ga naar een club met een sport waar jij je goed bij voelt. Ga daar eerst eens een gesprek aan en train een keer mee!"

De aanvoerder van het team is Joost, maar over die rol blijft hij bescheiden. "Ik voetbal hier nu vijf jaar. We moesten op een gegeven moment een aanvoerder kiezen en ik kreeg gewoon de aanvoerdersband in mijn handen gedrukt. Ik zie het niet echt als een extra motivatie. Natuurlijk moet je gemotiveerd zijn om aanvoerder te kunnen zijn, maar ik zie het niet als een moeilijke taak." Zenuwen heeft hij niet voor een wedstrijd. "Ik zie het gewoon als een voetbalwedstrijdje zoals ik die bijvoorbeeld op school ook speelde." Gewoon lekker een potje voetballen met vrienden.

Teamgenoot Niels is een van die vrienden. "Ik voetbal al zes jaar met deze jongens. Het team is leuk en ik ken veel mensen van school. Het zijn ook veel vrienden van mij." Niels heeft CP, waardoor hij moeite heeft met zijn evenwicht. "Met voetbal gaat dat wel goed, soms niet: dan probeer ik een bal aan te nemen en dan gaat het fout. Voetballen helpt mij ook dat te trainen." 

Wil jij ook voetballen bij een gezellig team als dat van Kees, Joost en Niels? Ook bij jou in de buurt is een voetbalvereniging waar jij mee kunt doen. Bekijk het aanbod hier.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: