Direct door naar content
Al vier jaar vormen de jongens van FC Abcoude een hecht team afbeelding nieuwsbericht

Al vier jaar vormen de jongens van FC Abcoude een hecht team

28 juli 2018

In het G-voetbalteam van FC Abcoude vormen veertien jongens al vier jaar een hecht team. Oudere en jongere voetballers met verschillende beperkingen spelen gewoon samen. Irshad (26) is een van die jongens: "Het team bestaat vier jaar en ik ben er ook al vier jaar bij."

De jongens in het G-team van FC Abcoude komen allemaal uit Amsterdam. Ze komen meestal met busjes vanuit de stad naar het dorp Abcoude. Bij FC Abcoude zit je zo net buiten de drukte van de grote stad. Dat merk je bij de club volgens Jolanda, een van de begeleiders van het G-team. "Het is net een ander soort sfeer in een dorp. Het is wat minder hard, je mag fouten maken. We zijn wel heel competitief want je moet niet met het idee komen van we trappen maar een balletje en we zien het wel, dat werkt niet bij dit team."

Irshad (26) is een van de spelers die al vanaf het begin bij het team zit. "Ik ben via mijn beste vriend Geoffrey meegekomen en zo ben ik een aantal keer mee gaan trainen. Als ik Geoffrey niet had dan zat ik me thuis dood te vervelen." Irshad merkt door het trainen dat hij steeds beter wordt. "Het gaat nu beter dan in het begin, toen was mijn conditie nog niet zo goed. Nu trainen we elke woensdag. Ik ben al wel beter geworden maar ik vind zelf dat ik nog veel beter kan."

Irshad voetbalde eerst altijd met familie op straat, maar hij droomde om op voetbal te gaan. "Het was een beetje moeilijk voor mij omdat mensen met een handicap moeilijk hun draai kunnen vinden in een regulier team. Daarom is er besloten G-teams op te richten, zodat mensen zoals ik niet worden buitengesloten."

Hij kan zijn beperking niet precies uitleggen, maar als je hem even de tijd geeft lukt hem dat prima: "Bij mij is het zo dat ik een kleine achterstand heb, de meeste dingen kan ik wel zelfstandig, maar bepaalde dingen ook weer niet. Als je mij bijvoorbeeld een vraag stelt over voetbal, weet ik alles. Maar met rekenen moet ik heel lang nadenken en soms weet ik het helemaal niet."

Irshad is de grootste Ajax-fan in het team. Toen het team voor het tv-programma Hotel SynDroom tegen Rotterdamse jongens Ajax-Feyenoord ging naspelen, wilde Irshad extra zijn best doen. "Ik heb voor het programma natuurlijk beloofd dat ik niks lelijks zou zeggen over Feyenoord. Sommige van die jongens waren ook eigenlijk voor Ajax, maar ze droegen wel een Feyenoord-shirt. Ik zou dat nooit van mijn leven doen. Ik weet niet of ik het mag zeggen, maar ik spring nog liever in de sloot."

Wil jij ook voetballen bij een gezellig team als dat van Irshad? Ook bij jou in de buurt is een voetbalvereniging waar jij mee kunt doen. Bekijk het aanbod hier.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: