Direct door naar content
Nicola wil als eerste motorcoureur met een dwarsleasie die de Dakar Rally rijden afbeelding nieuwsbericht

Nicola wil als eerste motorcoureur met een dwarsleasie die de Dakar Rally rijden

27 juli 2018

De Italiaanse motorcoureur Nicola Dutto is niet bepaald bang aangelegd. Hij won in zijn carrière al verschillende grote races, totdat hij in 2010 door een crash een dwarslaesie opliep. Het leek ondenkbaar dat hij ooit weer op de motor zou stappen. Door een Nederlandse uitvinding wordt zijn droom toch werkelijkheid: de loodzware Dakar Rally rijden.

Nicola kan zich de dag van zijn crash nog goed herinneren. "Ik startte in eerste positie, omdat ik de Europees kampioen was. Ik kende het terrein daar ook goed, omdat ik daar al jaren wedstrijden reed", vertelt hij in een video. In die race leek alles er goed uit te zien voor hem. Totdat een grote steen zijn motor raakte. "Mijn snelheid ging in vijf meter van 160 naar 0 km per uur. Ik raakte de tank met mijn hoofd en brak zo al mijn wervels van de tweede tot de laatste door de klap."

Hij liep door dat ongeluk een dwarslaesie op, waardoor hij geen gevoel meer heeft vanaf zijn navel. "Het laatste wat ik dacht was dat ik ooit weer op een motor zou rijden. Vooral omdat balans mijn grootste probleem was. De eerste keer dat ik recht op in bed zat, kon ik niet eens mijn sokken of een t-shirt aandoen. Ik kon gewoon niet mijn evenwicht behouden, laat staan dat dat op een motor zou lukken."

Toch wilde hij de adrenaline en de snelheid van het motorrijden weer voelen. Slechts negen maanden nadat hij uit het ziekenhuis kwam, deed hij al mee aan een race in een speciaal aangepast buggy. Later stapte hij weer op de motor als de eerste motorrijder met een dwarslaesie in een zware race over 500 km.

Op een beurs met oplossingen voor mensen met een beperking, maakte hij kennis met een Nederlands bedrijf dat luchtkussens maakt voor in rolstoelen. Dat leek Nicola een ideale oplossing voor huidproblemen die hij opliep door het motorrijden.

Waar een valide motorrijder bij het offroad race de gehele race zal staan, doet Nicola dat zittend. Dat betekent ook dat hij alle klappen van kuilen in het stoeltje moet opvangen. Dat levert huidproblemen aan zijn billen op. Het speciale kussen dat voor hem op maat in zijn motorzadel wordt gemaakt neemt dat risico weg.

Nu traint hij hard om in januari klaar te staan voor de Dakar Rally die in januari start in Peru. Tegelijkertijd heeft hij in Italië ook een eigen school waar hij mensen met en zonder beperking leert motorrijden. "Zo heb ik het doel wat ik al voor mijn ongeluk had alsnog bereikt."

Bekijk hier de hele video: 

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Rolstoeltennistop komt dit jaar naar Oss voor WK

“Gamen kan op het lijstje met wat je wél kan!”

Lisa Bunschoten pakt tweede WK-goud!