Direct door naar content
Bij Toppers in Beweging in Doesburg is iedereen welkom, als je maar speciaal bent afbeelding nieuwsbericht

Bij Toppers in Beweging in Doesburg is iedereen welkom, als je maar speciaal bent

25 juli 2018

Wat doe je als jouw kind met een gedragsprobleem moeilijk aansluiting kan vinden bij een sportvereniging? Dan zet je toch zelf een woensdagmiddag activiteit op! Rick Bosch doet met Toppers in Beweging elke week iets anders: boksen, volleyballen, voetballen of een spelletje.

Rick heeft met zijn jongste zoon ervaren dat het lastig kan zijn om mee te doen bij een gewone sportvereniging. Hij merkte dat vooral de acceptatie van zijn zoon door trainers en andere kinderen niet vlekkeloos ging. Zijn zoon van 12 heeft Gilles de la Tourette, daarbij ook een deel ADHD en een deel ADD. "Hij heeft veel verschillende tics. Nu heeft hij bijvoorbeeld een tic dat wij niet met onze vingers in onze mond mogen zitten. Voor ons is dat lastig maar we zeggen ook tegen elkaar: je moet je voorstellen hoe lastig dat voor hem is."

Voor kinderen als de zoon van Rick was in Doesburg een speciaal initiatief om te kunnen sporten en bewegen. Toen aan die activiteit plotseling een einde kwam, besloot Rick een doorstart te maken onder de vlag van Sportclub Doesburg. Samen met Peter Taankink zorgt Rick elke week voor een leuke activiteiten op het sportcomplex. "Daar hebben we een beweegtuin. Die is eigenlijk bedoeld voor de ouderen in Doesburg maar daar maken wij ook gebruik van. Dan doen we een stukje bootcamp en na een half uurtje zijn ze meestal al wel een beetje gaar. Dan drinken we even wat ranja, daarna sluiten we altijd af met een spel."

De groep is gemiddeld met vijf kinderen, waarbij de jongste 8 jaar is en de oudste 14 jaar. Het moet ook niet te druk worden. "Er zijn ouders die het zien als woensdagmiddag de kinderen even lekker weg, maar dat is niet de bedoeling. Je moet wel speciaal zijn als je bij ons wilt horen." Daarom doen ze altijd een kennismakingsgesprek om te kijken of het kind bij de groep past.  

Elke woensdagmiddag is anders bij Toppers in Beweging. "Ik heb zelf altijd gebokst, dus ik geef ze ook bokstraining", zegt Rick. Tussendoor leert hij ze zo om te gaan met hun grenzen. "Zo doe ik bij boksen en kickboksen ook een klein deel zelfverdediging voor op straat. Dan gaat het niet zozeer om het vechten, maar hoe je bijvoorbeeld afstand kunt houden van iemand en duidelijk maken dat je dat niet wilt."

Bij Toppers in Beweging krijgen kinderen ongeacht wat ze mankeren een kans om te sporten. Rick is zelf wel voorstander van kinderen gemengd laten sporten bij een gewone sportclub. "Maar soms moeten kinderen een stapje terug doen. Toppers in Beweging is zo een soort vooropleiding zodat die kinderen toch kunnen proberen bij een regulieren sportvereniging in te stromen."

Meer weten over Toppers in Beweging? Kijk dan hier. Of zoek naar een vergelijkbare activiteit of club bij jou in de buurt met onze sportzoeker.

Terug naar nieuwsoverzichtAanbevolen berichten

Band ENORM brengt met ‘Up’ unieke ode aan Nederlandse rolstoelbasketbalsters

Prominente sporters wagen zich aan rolstoelhandbal in Scheveningen

Word fitter, vrolijker en zelfstandiger met de School for Sport & Health

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×