Direct door naar content
Ronald was in zijn rolstoel de snelste bij de Nijmeegse Vierdaagse afbeelding nieuwsbericht

Ronald was in zijn rolstoel de snelste bij de Nijmeegse Vierdaagse

31 juli 2018

Ruim 40.000 wandelaars deden afgelopen week mee met de Nijmeegse Vierdaagse. Tussen die lopers zaten ook deelnemers in een rolstoel, zoals Ronald van Dort (36) uit Ridderkerk. Hij kwam op vrijdag als eerste binnen op de Via Gladiola.

Militair Ronald van Dort zit in een rolstoel omdat hij tien jaar geleden in Afghanistan zijn beide benen verloor. Hij bestuurde in Uruzgan een verkenningsvoertuig en reed over een bermbom. Na dat ongeluk lag hij drieënhalve maand in coma. "Ik ben ook recordhouder bij de bloedbank met 129 zakken bloed", vertelde hij aan Omroep Gelderland.

Omdat hij de Vierdaagse als militair meedeed, moest hij tijdens de 40 km ook nog eens 10 kg bepakking op zijn rug meenemen. Dat maakte voor hem niet uit, want hij kwam elke dag met gemak als eerste binnen in Nijmegen.

Op de laatste dag kwam hij al om 8.30 uur over de finish met zijn handen zwart van zijn rolstoel. De hekken waren nog niet eens open bij de finish en bij Cuijk lag het ponton waar de lopers de oversteek maken nog niet over het water. Ronald werd daarom met een speedboot aan de overkant gezet.

Bij de finish werd hij opgewacht door zijn ouders die hem knuffelden en journalisten die hem vroegen hoe het zo snel kon doen. "Gewoon doorrollen", zei hij droog. "Ik heb het voor mezelf gedaan om mijn eigen ritme te rijden. In een rolstoel is het gewoon lastig als je in de drukte zit. Ik wilde gewoon laten zien wat ik nog kan. Niet bij de pakken neer gaan zitten, maar gewoon doorgaan."

Bron: Omroep Gelderland

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: