Direct door naar content
Zó mooi: dansers van het New York City Ballet gaven les aan kinderen met een beperking afbeelding nieuwsbericht

Zó mooi: dansers van het New York City Ballet gaven les aan kinderen met een beperking

02 augustus 2018

Hoe tof is het als je een dansles mag volgen bij de beste dansers ter wereld? Voor negentien kinderen met een beperking kwam deze droom uit. Dankzij moeder Natalia, die zo graag wilde dat haar dochter voor één dag zichzelf kon zijn en vrij kon bewegen. “Gewoon alles loslaten en meegaan op het ritme van de muziek: het was fantastisch!”

Natalia’s dochtertje Pearl heeft cerebrale parese, waardoor onder andere beweging en coördinatie lastig zijn. Op een dag hoorde Nathalie dat het New York City Ballet een aantal dansworkshops ging geven, speciaal voor kinderen. Toch zag ze er tegen op om hier met Pearl naartoe te gaan, omdat ze niet wilde dat Pearl aandacht naar zich toe trok omdat ze anders is dan andere kinderen. Ze wilde haar in bescherming nemen tegen gestaar of opmerkingen van andere kinderen of hun ouders.

Dus klom ze in de pen en schreef ze een e-mail naar het New York City Ballet met het verzoek of er misschien ook dansworkshops gegeven konden worden aan kinderen met een beperking. Zodat ook deze kinderen zich voor één dag danser of danseres konden voelen. “Ik dacht, wat is het ergste wat er kan gebeuren? Dat ze zeggen dat ze geen interesse hebben.”

Maar die interesse was er zeker! Het New York City Ballet schakelde een aantal van hun dansers in en legde contact met Joseph Dutkowsky, een specialist op het gebied van cerebrale parese. Dit team sloeg de handen ineen en dit resulteerde in 4 dansworkshops. Het team vond het best spannend: zouden ze goed contact kunnen leggen met de kinderen, waar zijn ze lichamelijk toe in staat, en konden de leraren hun emoties in bedwang houden?

De lessen verliepen erg goed, en niet alleen de ouders en kinderen, maar ook de leraren waren erg onder de indruk. “Het was een erg emotionele dag, mijn collega Maria en ik hadden niet verwacht hoe verbonden we ons zouden voelen met de kinderen. En we waren echt positief verrast hoe energiek en enthousiast ze waren – en vooral dat ze ook lichamelijk goed mee konden komen met de les!”, aldus danser Adrian.

Dankzij de brief van moeder Natalia hadden negentien kinderen een onvergetelijke dag en konden ze dansen met professionele dansers in het Lincoln Center in New York. “Doordat de dansers besloten dat de kinderen alle hulpmiddelen als rolstoelen en braces links konden laten liggen, kwam er vrijheid. Vrijheid om haar lichaam te laten gaan, en net zoals andere kinderen te zijn”, aldus moeder Joanne.

Kijk hier een prachtig filmpje van de dansworkshops.

Bron: Upworthy
Beeld: screenshot filmpje

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Lisa Bunschoten pakt tweede WK-goud!

Topspits Juan scoort zonder benen

Purmerend zorgt met Uitleen voor meer vrijheid