Direct door naar content
Wij zijn trots op onze Nederlandse para-cyclers!  afbeelding nieuwsbericht

Wij zijn trots op onze Nederlandse para-cyclers!

30 juli 2018

Begin juli wonnen Nederlandse para-cyclers maar liefst negentien medailles, waaronder 11 gouden plakken, op de World Cup Para-Cycling in Emmen. En toch heeft deze sport en de World Cup weinig bekendheid of verslaglegging in de media verworven. Zonde, vinden de sporters, coaches en toeschouwers.

“Het lijkt wel alsof het geen internationale wedstrijd is, terwijl de hele wereld hier aanwezig is”, aldus Eelke van der Wal, bondscoach van het Nederlandse Team. “Vooral het klimaat in Nederland speelt mee: we hebben een sportklimaat waar paralympiërs ook een plek hebben, onder andere door de steun van sportkoepel NOC*NSF voor sporters met een beperking. Dat maakt dat wij voorop lopen in de wereld van de paralympische sport.”

Onder andere Spanjaarden, Japanners en Amerikanen reisden af naar Emmen voor de World Cup. Ook voor de Amerikaanse Shawn Morelli is paracycling enorm belangrijk in haar leven : “Ik begon met deze sport nadat ik gewond raakte in Afghanistan. Ik ben blind aan één oog en ik heb zenuwschade aan de rechterkant van mijn lichaam. Door het fietsen ben ik sneller gaan revalideren.” 

Aanwezig bij het evenement als toeschouwer waren onder andere Frans Hoet en Vera Vervalke, ouders van één van de deelnemers: “Onze dochter ziet stapsgewijs minder, en dat is een groot probleem. Als je dan een doel kunt stellen dat je kunt bereiken door deze sport, ondanks je handicap, is dat een fantastische motivatie.” Ze betreuren het dan ook dat er weinig interesse van de media voor de sport is. “Juist zij moeten laten zien dat deze sporten bestaan. Er zijn veel mensen die bijvoorbeeld slechtziend zijn en die kunnen tandemfietsen, maar simpelweg niet weten dat het bestaat.”, aldus het echtpaar tegen RTV Drenthe.

Volgend jaar staat Emmen weer in de belangstelling, als het wereldkampioenschap Para-Cycling wordt gehouden. “Daar hebben we enorm veel zin in, zeker als je ziet wat we met alle vrijwilligers van alle organisaties dit weekend voor elkaar hebben gekregen. Het wordt nog mooier dan dit jaar!”, aldus Luuk Herberichs, van de organisatie para-cycling.

Een mooi beeld krijgen van deze dag en de paracycling? Kijk even dit filmpje!

Bron: RTV Drenthe
Beeld: Screenshot filmpje RTV Drenthe

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Rolstoeltennistop komt dit jaar naar Oss voor WK

“Gamen kan op het lijstje met wat je wél kan!”

Lisa Bunschoten pakt tweede WK-goud!