Direct door naar content
Heel mooi: deze danseres maakt prachtige choreografieën over leven met een beperking afbeelding nieuwsbericht

Heel mooi: deze danseres maakt prachtige choreografieën over leven met een beperking

04 september 2018

Jess Dowdeswell werd geboren met een zeldzame aandoening genaamd proximale focale femur dysplasie (PFFD), waardoor haar bekken, benen en heup niet goed aangelegd waren. Toen ze tweeënhalf jaar oud was, werden haar beide benen geamputeerd. Maar Jess heeft niet het gevoel dat ze iets gemist heeft in haar leven. “Ik ben niet anders gewend. Dit is gewoon hoe ik door het leven ga.” 

Ondanks dat ze niet het gevoel heeft dat haar beperking een grote invloed op haar leven heeft, krijgt ze net als ieder ander mens te maken met tegenslagen en stress. Dansen is voor haar een grote uitlaatklep. “Zeker als ik aan het freestylen ben, is dat een goede manier om mijn emoties te uiten en alles even los te laten.” En dansen werd nog belangrijker voor haar toen ze naar de middelbare school ging en veel stress ervaarde. “Ik was toen vaak bang en angstig. Door te dansen kon ik die stress kwijt.”

Jess danst bij Candoco Dance Company, een vereniging waar zowel dansers met als zonder een beperking samen dansen. “Ik vind het tof om te werken met mensen, en deze mix maakt het interessant. Mensen zonder beperking, rolstoelgebruikers – alles kan je gebruiken in dans.” Ze maakt vaak veel beeldende choreografieën, veelal moderne dans. Bijvoorbeeld een choreografie met een tafel, waarin deze allerlei regels en machtsverschillen representeert. Ze laat hier haar strijd zien met mensen die boven haar staan, en haar angst om hier tegenin te gaan en zichzelf te laten zien. Ze laat dan ook zien hoe je je, als persoon met een beperking, kan voelen in een wereld die soms slecht toegankelijk is.

Haar vader is maar wat trots op haar. “Ze werkt zó hard voor alles – dansen, basketbal, volleybal, noem maar op. Ze gaat non-stop door, ik zou het niet kunnen. Ik vind het dan ook heel mooi om haar hierin te steunen.” Zelf heeft Jess het feit dat ze haar benen mist nooit echt als een beperking gezien. Dit is dan ook iets wat ze andere mensen op het hart wil drukken. “Een beperking hoeft echt niet altijd te betekenen dat je veel dingen niet kan doen.”

Bron: Upworthy
Beeld: Screenshot filmpje

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Purmerend zorgt met Uitleen voor meer vrijheid

Hoe inclusief is jouw sportclub? Doe de check!

Tamara kan weer zelf op pad dankzij leenfiets