Direct door naar content
Een indruk van sportcentrum Reade in Amsterdam  afbeelding nieuwsbericht

Een indruk van sportcentrum Reade in Amsterdam

11 september 2018

‘Pak maar een grote bal en een kleine bal, en kom lekker zitten. Welkom allemaal.’ Het was mijn eerste Pilates-les op het Sportcentrum Reade en ik zat op een grote gele bal. Het licht in de grote sportzaal aan de Jan van Breemenstraat was gedempt. Er klonk zachte muziek. Ik tilde een been op, en bracht mijn hand ernaartoe. Oei, ik moest oppassen om niet van de bal te vallen. ‘Werk vanuit je buik’, zei sportinstructeur Carolien opgewekt. ‘Je spreekt alle spieren van je romp aan om je balans te houden. Daarbij kun je je voet laag houden, of je kunt je voet hoog houden. Hoger is moeilijker, maar je moet hier niks. Je doet dit helemaal op je eigen manier.’

In een rustig tempo deden we oefeningen met de bal. Ziitend, liggend op de mat en tegen de muur met de bal in de rug. We oefenden onze balans, maar ook kracht en lenigheid. Alle spieren werden aangesproken. En Carolien presenteerde alles met zo’n enthousiasme en humor dat het uur omvloog.

Hoe was ik bij Sportcentrum Reade terecht gekomen? Niet via mijn behandelaars. Voorjaar 2013 had ik pijn in mijn voet gekregen. Alsof er steeds een steentje in mijn schoen zat. Het steentje was een ontsteking in een teengewricht, die maar niet overging. Steunzolen hielpen niet. Rust ook niet. ‘s Ochtends was ik zo stijf als een plank, en mijn vingers begonnen eruit te zien als worstjes. Ik verplaatste me alleen nog maar per fiets, ook als ik naar de winkel op de hoek ging. Uit bloedonderzoek bleek dat ik ontstekingsreuma had - Reumatoïde artritis (RA) – en er vielen een aantal puzzelstukjes in elkaar. Zoals de vermoeidheid en de opgezette vingers. En ook de kniepijn waardoor ik een paar jaar eerder de groepslessen in de sportschool had laten schieten.

Bij de behandeling van RA – in mijn geval in het AMC  –  ligt de nadruk op snel starten met ontstekingsremmende medicijnen. Maar de reumaremmers slaan niet bij iedereen aan. De afgelopen jaren heb ik een repertoire aan medicijnen afgewerkt, en voor mijn reumatoloog was het regelmatig ‘branden blussen’: een dosis Prednison injecteren in de bilspier, of in een gewricht dat hardnekkig ontstoken bleef. Omdat het gesprek over bloedwaarden en ontstekingen urgent was, bleef er weinig tijd voor vragen over het dagelijks leven: hoe red je je thuis, en sport je nog?

Die vragen stonden wel op de agenda in een training van het Reumafonds voor reumapatiënten, Reuma Uitgedaagd. In een paar zaterdagen leerde ik daar hoe je meer regie krijgt over je leven als dat op zijn kop wordt gezet door een chronische ziekte. En dat het belangrijk is om in beweging te blijven. Ook als je moeilijk loopt, stijf bent of pijn hebt. Ik hoorde van verschillende deelnemers aan de training dat ze wekelijks sportten in een reuma-groep. Dat leek me ook wel wat, en zo ontdekte ik het sportaanbod bij Reade.

Bij Pilates ligt de nadruk op het versterken van de rompspieren. Je traint je core voor een betere ondersteuning van je wervelkolom. Daarbij versterk en rek je al je spieren en door het maken van kleine, gecoördineerde bewegingen werk je ook aan lichaamsbewustzijn. Naast ballen wordt er in de lessen bij Reade gebruik gemaakt van elastieken, gewichtjes en stokken. De les verloopt volgens een vast patroon. Je begint staand – of zittend op een bal –  daarna ga je naar de grond voor mat-oefeningen, en de laatste 10 minuten lig je op je rug voor ontspanningsoefeningen. Na zo’n les ben ik minder stijf en voel ik dat ik al mijn spieren heb gebruikt. Carolien geeft vaak meerdere opties bij een oefening. Daarbij bepaal je zelf wat je aankan. Er staat niemand te roepen dat je moet volhouden of dat je dieper door de knieën moet. Dat wil niet zeggen dat iedereen maar wat doet: iedere deelnemer wordt persoonlijk aangesproken en begeleid. Omdat je Pilates op elk niveau kunt beoefenen maakt het niet uit of je al jaren sport, of een beginner bent.

In het begin was Pilates voor mij helemaal nieuw, en had ik ontstekingen in mijn polsen en schouder. Steunen op mijn armen was pijnlijk, en ik kon mijn rechterarm moeilijk  boven mijn hoofd tillen. In de lessen was dat geen probleem. Ik werd stabieler, losser in mijn heupen, en kon mijn stijve nek soepeler bewegen. Dat voelde prettig aan. De ontspanningsoefeningen leerden me om beter te voelen waar de pijn en de spanning in mijn lichaam zat. 10 minuten bewust inademen, uitademen en focussen op je lichaam: het klinkt doodsimpel, maar voor mij was het een echte eye opener

Vrig jaar kreeg ik een reumaremmer voorgeschreven die echt aansloeg. Een paar maanden na het starten met Rituximab waren mijn bloedwaarden vrijwel normaal, en namen de ontstekingen af. Voorzichtig mocht ik mijn gewrichten wat zwaarder gaan belasten, en kreeg fitness-instructie op het sportcentrum. Omdat ik mijn ontstoken schouder en polsen lang had ontzien vielen de oefeningen met gewichten in het begin niet mee. Ik had snel pijn, en was bang dat de ontstekingen zouden terugkeren. Toch kwam er na een paar weken een soort rust in. Mijn lichaam begon er aan te wennen, de pijn werd minder. Ik merkte dat ik sterker werd. Stagiaire Nienke leerde me meer oefeningen, zodat ik kon variëren en mijn training in eigen hand kon nemen.

Dit jaar kreeg ik een doel voor ogen: naar de sportschool die pas geopend was in mijn buurt. Inmiddels had ik meerdere behandelingen gehad met Rituximab, en de bloedwaarden waren nog steeds goed. Ik voelde me prima, en meldde me in het voorjaar aan bij Trainmore. Sindsdien kom ik daar twee keer per week, en volg daar sinds de zomer ook Pilateslessen. Natuurlijk mis ik Reade, met zijn betrokken sportbegeleiders en persoonlijke sfeer. Maar het geeft ook voldoening om mee te kunnen komen in het reguliere circuit. Het vertrouwen in mijn lichaam begint terug te komen, en ik kan fysiek veel meer aan dan een paar jaar geleden. Wat ook vertrouwen geeft is dat ik – als ik in de toekomst een mindere periode krijg - ik altijd welkom ben in het sportcentrum van Reade.


BIj sportcentrum Reade in Amsterdam kan iedereen met een lichamelijke beperking of chronische ziekte sporten. Daarnaast leidt het Sportloket jou graag naar een sport- of beweegactiviteit in de buurt. Meer informatie over beide diensten? Neem dan contact op via 020-2421980 of door een mail te sturen naar sportcentrum@reade.nl.

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten
Programma van:
Partners: