Direct door naar content

Via het Sportloket zit Melissa met een grote glimlach op haar favoriete paard

25 mei 2018

Drie paarden lopen rustig rondjes door de bak. Melissa zit op het voorste paard: Stavros. Ze wordt begeleid door twee vrijwilligers die naast het paard lopen en Jet geeft les. Ze vertelt Melissa en de andere twee jongeren wat ze mogen doen. Alles gaat op hun eigen tempo. Melissa straalt. Ze zit heel netjes rechtop en lacht. “Als ze op Stavros rijdt, is ze rustiger dan normaal”, vertelt Jet later.

‘Bij Jet’, de paardrijschool van Jet van Dam is speciaal voor mensen met een beperking. Soms rijden ze buiten in het naast gelegen bos. Vandaag rijden ze binnen. Melissa mag voor het eerst een stukje los rijden, zonder dat een vrijwilliger het paard vasthoudt. Ze krijgt complimenten van Jet, want ze doet het erg goed. Ook Melissa’s vriendje Gwenn staat vanaf de zijkant bewonderend naar haar te kijken. Na de les mag Melissa Stavros borstelen. Ze praat gezellig tegen het paard en geef hem een kusje op zijn bol. Daarna brengt ze hem terug naar zijn stal. 

Samen met Claudia Rens van het Sportloket vertelt Melissa waarom ze paardrijden zo leuk vindt. Melissa: “Ik mag los rijden en zelf sturen en ronddraaien en als ik ‘ho!’ zeg dan stopt hij.” “Tijdens de eerste paardrijles reed Melissa nog op Missy”, vertelt Claudia: “Je reed op Missy, maar toen Stavros jou zag was er meteen een klik tussen jullie.” Sindsdien zijn de twee onafscheidelijk en rijdt Melissa alleen nog op Stavros. “Hij vindt mij lief en geeft soms een kusje. Dan zit er slijm op mijn hand. Gwenn is mijn echte vriendje, maar Stavros is ook een vriend.”

Als een prinses op het paard

Ook Jet zag dat er een klik was tussen de twee. “Ze heeft echt een band met Stavros. Hij vindt het meestal niet fijn als iemand aan zijn hoofd komt, maar als Melissa dat doet vindt hij het wel goed.” Jet ziet ook dat het paardrijden Melissa goed doet. “Melissa was de eerste keer dat ze hier kwam best druk, maar na een kwartier op het paard werd ze langzaam rustig.” Jet geniet van wat de paarden teweeg brengen bij de rijders. “Het is fantastisch om te zien wat het met mensen kan doen. In alle jaren dat ik dit doe is er maar één persoon geweest die ik niet op het paard heb gekregen. De rest allemaal wel. Soms moeten we dat heel langzaam opbouwen, maar uiteindelijk zitten ze er allemaal met een grote smile op. Ik doe dit niet om er iets aan te verdienen, want dat is niet mogelijk. Zo lang het leuk is en het me geen geld kost, ga ik ermee door.”

Gek op paarden

Claudia legt uit hoe Melissa gewend raakte aan het paardrijden. “De eerste keren heb ik haar gebracht en ben ik erbij gebleven.” Voor Melissa was het best spannend: “Ik vond het leuk en spannend tegelijk.” Daarna kwam ze zelf met de taxi en stond Claudia haar op te wachten. “Nu komt ze helemaal zelfstandig en wordt ze hier door Jet opgevangen. Dat gaat hartstikke goed. Het paardrijden past bij haar, ze is dol op Stavros en de andere paarden,” vertelt Claudia. Melissa vindt paardrijden niet echt een sport: “Nee, het is geen sport. Het is gewoon alleen maar leuk. Ik moet wel met mijn buik en rug heen en weer bewegen, maar ik word er niet moe van.” Melissa’s vriendje Gwenn staat nog steeds te wachten tot Melissa klaar is. Ze hebben elkaar ontmoet bij een discoavond. Melissa doet haar haar alvast los. “Zit mijn haar zo mooi?” Al zwaaiend naar Stavros gaat ze ervandoor! 

Zoeken

De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×