Direct door naar content
Flip Breuer: "Op blades kun je totaal niet stilstaan" afbeelding nieuwsbericht

Flip Breuer: "Op blades kun je totaal niet stilstaan"

19 september 2018

Heb jij wel eens een politicus op blades zien lopen? Dat kon vorige week in Den Haag bij de Sportieve Start van het Politieke Jaar, de warming-up voor de Nationale Sportweek. Uniek Sporten en Team Para Atletiek waren daar aanwezig om politici en bekende Nederlanders uit te dagen en kennis te laten maken met aangepaste sporten.

Heel voorzichtig en ondersteund door twee leden van Team Para Atletiek stond Leontien van Moorsel op met de blades onder haar schoenen. "Wat heb ik een respect voor jullie", zei ze tegen haar begeleiders. Eén van hen was Flip Breuer (24), die sinds kort ook lid is van Team Para Atletiek. Hij vond het erg leuk om in Den Haag mensen bij hun eerste stappen op blades te helpen. "Ik stond een half jaar geleden zelf voor het eerst op blades en toen ben ik ook begeleid. Ik vond het best lastig. Het is grappig om te zien dat ze hier met dezelfde problemen lopen waar ik zelf ook mee zat in het begin."

De lastigheid bij leren lopen op blades is volgens Flip je balans. "Je kunt totaal niet stil staan op blades. Er komt altijd kracht op die blade, wat je altijd heen en weer duwt. Waar zij last van hebben is dat ze ook nog langer zijn, waardoor je zwaartepunt  veel hoger ligt. Het is een beetje alsof je op stelten loopt en dan ook nog met vering."

Flip had zeker niet het idee dat het makkelijk zou zijn om met blades te leren lopen, maar hij wilde het gewoon supergraag proberen. "Ik ben geboren zonder benen dus ik loop mijn hele leven al op protheses. Dat ging ook vrij snel redelijk soepel. Als je echt gaat rennen dan is het toch anders. Het gaat nu goed en ik heb het erg naar mijn zin bij het team."

Voor hij de atletiek ontdekte deed hij ook al golf, hockey, tennis en klimmen. "Dat kan allemaal zonder benen! Ik heb elke keer iets nieuws ontdekt. Dat is een beetje vanzelf gegaan. Als ik ergens minder snel in vooruit ga dan kijk ik voor iets anders. Dat kan ik iedereen aanraden. Ik zou sowieso iedereen aanraden te gaan sporten. Altijd gewoon proberen, desnoods een creatieve oplossing bedenken met protheses. Iedereen wil je altijd helpen. Gewoon gaan met die banaan!"

Prothesemaker Frank Jol was woensdag als ondersteuner van Team Para Atletiek ook aanwezig in Den Haag op Het Plein voor de Tweede Kamer. Jij denkt misschien dat blades alleen voor tosporters zijn, maar dat is niet zo, legt Frank uit. "Iedereen die een amputatie heeft ondergaan moet zichzelf een blade gunnen. Als je eenmaal leert lopen op een blade en je de vrijheid voelt wat het met je doet in dans en beweging: dat heeft niks met topsport te maken."

Frank vindt daarom dat blades voor jou ook beschikbaar zouden moeten zijn. "Net zoals fietsen, maar als je begint met fietsen dan doe je dat ook niet op een dure racefiets waar Bauke Mollema op rijdt. Dat is in blades nu nog wel zo. Dat moet veranderen met bijvoorbeeld meer uitleenmogelijkheden."

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: