Direct door naar content
Starten met aangepast sporten bij jouw club: hoe pak je dat aan? afbeelding nieuwsbericht

Starten met aangepast sporten bij jouw club: hoe pak je dat aan?

20 september 2018

Tijdens de Nationale Sportweek is dit jaar extra aandacht voor aangepast sporten. Verschillende sportclubs organiseren leuke sportactiviteiten gericht op sporters met een beperking. Ben je hierdoor geïnspireerd geraakt? Dan wil je natuurlijk weten hoe je dat aan kunt pakken! We geven je een paar tips om op jouw club mee aan de slag te gaan.

Als je bestuurder of trainer bij een sportclub bent en je komt nu op het idee om je vereniging ook open te stellen voor sporters met een beperking dan kunnen we dat als Uniek Sporten natuurlijk alleen maar toejuichen. Maar hoe pak je dat slim aan? Het is goed om te beginnen met kijken naar het bestaande aanbod bij jullie in de regio op Uniek Sporten. Je kan simpel informatie over jouw regio aanvragen door rechtsboven je gemeente te selecteren. 

Bij de sportlokketten in de regio kunnen ze je verder helpen, want daar weten ze precies welke sporten al worden aangeboden en waar vraag naar is. Met die informatie kun je je ook verdiepen in de doelgroep waarvoor je het aanbod wil opzetten. Sporters met een beperking zijn heel verschillend, dus het is goed om te weten op wie je je aanbod wil richten en welke sporters bij jouw sport passen.

Sportclubs die al ervaring hebben met aangepast sportaanbod hanteren vaak het motto: 'gewoon waar het kan en aangepast waar het moet'. Dat is een goede richtlijn. Aangepaste sport hoeft ook helemaal niet ingewikkeld te zijn, vaak kan het op een zelfde manier als de rest van de vereniging. Het is ook goed om binnen de vereniging samenwerking te zoeken of met bijvoorbeeld een zorginstelling of revalidatiecentrum voor extra expertise en advies.

Wat niet anders is: enthousiasme is het belangrijkste! Met een trainer of begeleider die zin heeft om kinderen lekker te laten bewegen kun je echt het verschil maken. Vergeet ook niet om als je aanbod gereed is, om dat hier aan te melden op Uniek Sporten. Meer tips vind je hier.

Van 15 tot en met 29 september 2018 vindt de Nationale Sportweek plaats. Een perfecte kans om gemakkelijk nieuwe sporten uit te proberen en samen sportplezier te beleven. Kijk hier voor meer informatie over de Nationale Sportweek. Doe je ook mee? Let’s #BeActive.

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Nieuwe vormen van schaatsen met een beperking!

Voel je vrij en onbeperkt met dansen!

Waterbasketbal is echt een sport om te proberen