Direct door naar content
Kinderen met autisme als een vis in het water bij ZPC Amersfoort afbeelding nieuwsbericht

Kinderen met autisme als een vis in het water bij ZPC Amersfoort

19 september 2018

Sinds zes jaar traint Jan Hardeman bij ZPC Amersfoort een groep van twaalf tot veertien kinderen met een meer of minder ernstige vorm van autisme. "Dat geeft veel voldoening", zegt Jan. "En je ziet dat niet alleen de kinderen, maar ook de ouders vaak blij zijn als het kind zijn draai gevonden heeft."

Jan is van huis uit gymleraar en was al vele jaren als waterpolotrainer actief bij ZPC Amersfoort. "Eerst voor reguliere groepen, jeugd en pupillen. Maar toen wilde ik ook iets gaan doen voor kinderen, voor wie het niet zo vanzelfsprekend is dat ze gaan zwemmen. Bij het bekijken van het aanbod voor kinderen met een beperking viel me toen op dat er voor veel beperkingen best wel een redelijk sportaanbod is. Maar voor kinderen met autisme is dat aanbod maar heel gering. Het is natuurlijk ook best intensief, de kinderen hebben veel structuur en begeleiding nodig. Maar ik wilde het proberen. Daarom heb ik een plan bij het bestuur neergelegd, en die zeiden: 'Pak het maar op!"

Zes jaar geleden startte Jan met twee jongens. Inmiddels hebben ze jaarlijks tussen de twaalf en veertien kinderen, waarvoor drie trainers bij de training betrokken zijn. De groep kinderen in de zwemtraining van Hardeman is ook nog best gevarieerd. "De mate waarin de kinderen een vorm van autisme hebben verschilt uiteraard. Soms zijn er kinderen bij, die je eigenlijk ook kunt benoemen als 'ze hebben net even wat extra aandacht nodig'. Ook voor hen is dit dan een perfecte plek om te komen trainen. En af en toe komen ouders naar de training met kinderen, die al allerlei sporten geprobeerd hebben, maar nergens hun draai hebben kunnen vinden. Als het bij ons dan wel lukt, dan zie je hoe blij kind én ouders daarmee zijn!" Overigens kunnen de ouders tijdens de trainingen van deze groep tegelijkertijd ook zelf zwemmen in een ander bad.

Aanmeldingen krijgt Jan regelmatig binnen via Uniek Sporten. "Dat werkt prima, het aanbod staat er overzichtelijk op en mensen weten wat we te bieden hebben." De buurtsportcoach aangepast sporten in Amersfoort doet ook goed werk, merkt Jan. "Die is zó enthousiast, die komt af en toe met een nieuwe deelnemer langs." Gelukkig heeft de club nog nooit 'nee' hoeven te zeggen. Deelnemers aan de zwemtraining zijn tussen de 8 en 14 jaar oud, vooral jongens, aldus Hardeman. "Als ze zouden willen, zouden ze best langer kunnen blijven. Maar meestal is er een natuurlijk verloop, haken ze rond hun 14e af omdat ze een andere sport willen beoefenen."

Van 15 tot en met 29 september 2018 vindt de Nationale Sportweek plaats. Een perfecte kans om gemakkelijk nieuwe sporten uit te proberen en samen sportplezier te beleven. Kijk hier voor meer informatie over de Nationale Sportweek. Doe je ook mee? Let’s #BeActive.

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

“Zonder juist hulpmiddel verlies je je sportplezier”

Man zonder benen beklimt berg in Nepal

Erwin kan met nieuwe rolstoel weer hockeyen

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×