Direct door naar content
Bij AV Fortius in Dordrecht kreeg RaceRunning een warm welkom afbeelding nieuwsbericht

Bij AV Fortius in Dordrecht kreeg RaceRunning een warm welkom

24 september 2018

Robert Beije zocht een club voor zijn zoontje om aan racerunning te doen. Hij kwam snel bij Atletiekvereniging Fortius in Dordrecht uit en is zelf nu ook als vrijwilliger aan de club verbonden. “Als je een club benadert met de vraag of zij dat zouden willen aanbieden, dan is de kans groot dat je er vervolgens ook als vrijwilliger bij betrokken wordt. Maar ik doe het graag en we voelen ons er heel erg thuis.”

De RaceRunner is een soort driewielfiets zonder pedalen en met een borststeun en is geschikt voor kinderen en jongeren (of volwassenen) met een lichamelijke beperking die in het dagelijks leven een rollator of rolstoel gebruiken voor hun mobiliteit. Voor deze groep (ernstig beperkte) kinderen is dit in sommige gevallen één van de weinige mogelijkheden om aan sport te doen. Vaak is hun handfunctie zo aangedaan dat zij bijvoorbeeld geen rolstoelsporten kunnen beoefenen.

“Vanuit het Rotterdamse revalidatiecentrum Rijndam kwam de vraag of er in de regio Dordrecht ook racerunning aangeboden zou kunnen worden en met die vraag ben ik naar Atletiekvereniging Fortius gestapt. En toen ging alles heel snel: we organiseerden een clinic onder leiding van een trainer uit Rotterdam. En dat is zó goed bevallen, dat we twee weken later genoeg kinderen hadden om een trainingsgroep te starten.” Vertelt Robert.

Robert: “Het bestuur was meteen vóór! Trainers Jolanda van der Giessen en Carla Timmers verdiepten  zich in de materie en geven nu de trainingen aan vijf kinderen. Vanuit het bestuur werd ook meteen geld vrijgemaakt om eigen racerunners aan te schaffen. Ik kan niet anders zeggen dan dat we heel warm ontvangen werden.”

De trainingen op woensdagavond zijn niet altijd even druk bezocht. Beije: “Dat is begrijpelijk bij deze doelgroep. Als die kinderen die dag ook al naar school en naar therapie zijn geweest, dan heeft dat vaak al behoorlijk wat energie gekost. Maar het leuke is, dat de pupillentrainer vrij snel op ons afgestapt is met de vraag of we sommige delen van de training en sommige oefeningen niet ook samen kunnen doen. Dat is toch mooi!”

Afgelopen zaterdag deed AV Fortius tijdens de Nationale Sportweek mee met een kennismakingssportdag aangepast sporten in Dordrecht. De racerunning afdeling gaf een clinic om zo nog meer kinderen kennis te laten maken met de racerunner. "Iedereen die we zo kunnen helpen ook plezier te beleven aan sporten en bewegen, is van harte welkom bij ons op de club!”

Van 15 tot en met 29 september 2018 vindt de Nationale Sportweek plaats. Een perfecte kans om gemakkelijk nieuwe sporten uit te proberen en samen sportplezier te beleven. Kijk hier voor meer informatie over de Nationale Sportweek. Doe je ook mee? Let’s #BeActive.

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Invictus Games komen nu echt dichtbij!

Jeroen Kampschreur hoopt op zitski-hype bij Spelen

Mitch Valize droomt van plek in profploeg