Direct door naar content
Hardlopen als je blind bent? Met een buddy maak je grote stappen vooruit afbeelding nieuwsbericht

Hardlopen als je blind bent? Met een buddy maak je grote stappen vooruit

27 september 2018

Ook als je (bijna) niks meer ziet kun je leren hardlopen! De Nationale Sportweek is een mooie gelegenheid om dat uit te testen. Je hoeft niet bang te zijn dat je struikelt, want samen met een buddy kun jij in elk park gaan rennen.

Waar dan? Bij Running Blind, want deze organisatie is een begrip in de wereld van blinde en slechtziende hardlopers. Tien jaar geleden kwamen een paar sporters met een visuele beperking bij elkaar om Running Blind op te richten. In beweging blijven, contacten leggen met slechtziende, blinde en ziende lopers. Samen meedoen aan loopjes in het land met een ziende loper als buddy. Dat doen hardlopers bij Running Blind. Met elkaar lachen, lopen en de wereld verkennen.

En hoe zit dat dan met opstapjes, waar je als blinde of slechtziende onherroepelijk over struikelt? Rennen met een visuele beperking is niet eng of moeilijk. Zeker als je goed samenwerkt met je buddy, maar dat leer je vanzelf. Het is belangrijk dat jullie elkaar goed leren kennen. Als je voor het eerst samen op pad gaat, zul je eerst een kennismakingsgesprek hebben over je conditieniveau, verleden, angsten, hobby’s en ervaringen. Je moet echt op je buddy kunnen vertrouwen.

Wat in ieder geval belangrijk is: jij bepaalt het tempo en niet de buddy. Samen ga je tijdens het hardlopen ook afspreken hoe je dat aan elkaar doorgeeft. Jij moet duidelijk kunnen maken dat het te hard gaat en je buddy moet jou de weg wijzen door duidelijk te zeggen dat hij een stoep ziet waar je op of af moet stappen.

Ben je blind en zoek je een buddy? Kijk dan eens op www.runningblind.nl of zich bij jou in de buurt een buddy of loper heeft aangemeld. Grote kans dat jij straks ook traint voor de 5 of 10 kilometer.

Van 15 tot en met 29 september 2018 vindt de Nationale Sportweek plaats. Een perfecte kans om gemakkelijk nieuwe sporten uit te proberen en samen sportplezier te beleven. Kijk hier voor meer informatie over de Nationale Sportweek. Doe je ook mee? Let’s #BeActive.

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

“Tom is dolgelukkig met zijn eigen sportrolstoel”

Volg de Helden van het G-team van de Graafschap

Blindenvoetbal groeit in Nederland!