Direct door naar content
Gijs (18) kwam via zijn tandarts bij een G-hockeyclub afbeelding nieuwsbericht

Gijs (18) kwam via zijn tandarts bij een G-hockeyclub

27 september 2018

Het vinden van een juiste sportclub kan soms een hele zoektocht zijn. Daar weet Hans Kleinrouweler alles van. Voor zijn zoon Gijs (18) met autisme zocht hij naar een leuke hockeyclub met G-hockey in de buurt van Duiven. De tandarts van Gijs speelde daar nog een belangrijke rol in.

Gijs heeft al een paar jaar G-hockey gespeeld bij een club in Zevenaar. "Hij wilde graag zelfstandig naar het hockey, maar wij wonen zelf in Duiven. We vonden Zevenaar te ver voor hem om alleen heen te gaan. Dat heeft Gijs met zijn tandarts besproken in de tandartsstoel. Hij had ook connecties met hockeyclub Westerduiven in Duiven."

Samen met de tandarts zette vader Hans toen in combinatie met de vereniging HVZ en Westerduiven G-hockey op in Duiven. "In Duiven hebben we nu zes spelers in het G-hockeyteam zitten. Het niveauverschil is groot in de groep, daarom train ik en een andere ouder ook mee. We hebben drie spelers met het Syndroom van Down die echt individuele aandacht nodig hebben. Ik ben vaak met een speler met Down een uurtje een balletje aan het overtikken. Iedereen vindt het zo leuk en is enthousiast over hoe het gaat."

Voor Gijs is G-hockey de ideale sport, vertelt zijn vader. "Naast autisme heeft Gijs ook DCD, een coördinatiestoornis in het aansturen van zijn spieren. Hij heeft de sport gewoon nodig, want door de DCD is de spierspanning bij hem niet goed. Toen hij begon had hij geen idee hoe hij moest hardlopen. Als je tegen hem zei: 'ga even een rondje hardlopen als warming-up', dan kon hij amper een half rondje. Als je dat nu vraagt dan rent hij een paar rondjes om het hele veld heen."

Zijn ouders hebben hem door het hockey echt grote stappen zien maken. "Het was de eerste sport waarin we zagen dat hij ook daadwerkelijk groeide. Een betere stimulans dan zelf zien dat je verbetert kun je niet hebben. Dat is echt fantastisch voor hem."

Volgens Hans heeft de school van Gijs daar ook bij geholpen, vooral de opleiding van Special Heroes voor Sport PA. "Daarbij worden ze vanuit school geholpen en opgeleid in het ondersteunen bij trainingen en clinics. Uiteindelijk moest Gijs zelf als examenopdracht een les in elkaar draaien. Gijs heeft zo geleerd om de trainer te assisteren en de anderen te motiveren. Dat doet hij leuk, hij weet hoe hij zich moet aanpassen in een groep, ook naar anderen. Daar zie je ook veel gedragsverandering bij hem."

Van 15 tot en met 29 september 2018 vindt de Nationale Sportweek plaats. Een perfecte kans om gemakkelijk nieuwe sporten uit te proberen en samen sportplezier te beleven. Kijk hier voor meer informatie over de Nationale Sportweek. Doe je ook mee? Let’s #BeActive.

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten
Programma van:
Partners: