Direct door naar content
Aangepast sporten stimuleren? Acht tips voor gemeenten! afbeelding nieuwsbericht

Aangepast sporten stimuleren? Acht tips voor gemeenten!

01 oktober 2018

Er gebeurt in Gelderland al veel op het gebied van aangepast sporten en binnen diverse gemeenten is er beleid op dit vlak. Na een succesvolle bijeenkomst met (nieuwe) wethouders op Papendal brengen we ook andere gemeenten graag op ideeën met deze tips!

1. Maak beleid voor aangepast sporten
Op het vlak van voorzieningen, samenwerking en vervoer is vaak nog verbetering mogelijk. Formuleer een aantal speerpunten waarbij inclusie vooropstaat en leg contact met alle betrokkenen. Van sportverenigingen tot organisatoren van (top)sportevenementen en van scholen tot vervoersorganisaties. Ook een regionaal samenwerkingsplan tussen verschillende gemeenten biedt mogelijkheden.

2. Ambassadeurs aanstellen
Kijk welke sporters met een beperking in uw gemeente graag hun verhaal vertellen. Sporthelden met ervaring in aangepast sporten kunnen veel makkelijker mensen enthousiasmeren. Praat met de doelgroep in plaats van over hen. Ze vormen een belangrijk klankbord bij het opstellen en implementeren van beleid: wat werkt er écht? Kijk ook binnen de groep ambassadeurs naar diversiteit. Sporters met PTSS hebben heel andere behoeften dan rolstoelers of mensen met een visuele beperking.

3. Zoek de samenwerking
Omdat de vraag naar sport- en beweegaanbod versnippert door de grote diversiteit van de beperkingen is samenwerking met andere sectoren zoals zorg, revalidatie, onderwijs, welzijn en sport van belang. Contact met medewerkers sociaal domein of onderwijs binnen jouw eigen gemeente kan daarbij al helpen. Mogelijk zijn WMO-gelden in te zetten voor sporthulpmiddelen.

4. Check zelf toegankelijkheid
Op werkbezoek? Kijk dan meteen eens naar de fysieke toegankelijkheid van een locatie voor sporters met een beperking. Verken een sportzaal bijvoorbeeld eens in een rolstoel of met een blinddoek om, je zult verbaasd staan over de verborgen uitdagingen.

5. Ontsluit het aanbod
Veel mensen met een beperking weten niet welke sporten ze in de gemeente kunnen doen en waar. Laat zien wat er aan aanbod is, en vertel de mooie praktijkverhalen over sporten. Zo inspireer je ook mensen die eerder nog niet over sporten hadden nagedacht. Dit kan bijvoorbeeld via Uniek Sporten.

6. Zet buurtsportcoaches en combinatiefunctionarissen in
Buurtsportcoaches en combinatiefunctionarissen werken op het snijvlak van vraag een aanbod en kunnen mensen met een beperking begeleiden bij het vinden van een passende sport. Veel buurtsportcoaches hebben in hun opleiding – bijvoorbeeld aan de HAN – al vakken op het gebied van aangepast sporten gevolgd. Ook zijn er cursussen en bijscholingsprogramma’s beschikbaar.

7. Organiseer een laagdrempelige sportdag
Zet aangepast sporten in de schijnwerpers met een sportdag. Aanbieders, verenigingen en sportbonden presenteren zich en houden workshops. Zo kunnen mensen vrijblijvend uitproberen wat ze leuk vinden. Op de Dag van de Unieke Sporter dit voorjaar in Nijmegen kwamen honderden belangstellenden af. Ook in Apeldoorn groeit de sportdag nog ieder jaar.

8. Stuur met subsidie
Veel gemeenten dragen financieel bij aan (top)sportevenementen in hun regio. Hier kun je voorwaarden aan verbinden voor aangepast sporten. Bijvoorbeeld dat evenementen toegankelijk zijn voor aangepast sporters en publiek met een beperking. Maar bijvoorbeeld ook dat bij het evenement een workshop, clinic of demonstratie in een of meer aangepaste sporten wordt gehouden.

 

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: