Direct door naar content
Voor mensen met autisme: prikkelarm winkelen bij Albert Heijn afbeelding nieuwsbericht

Voor mensen met autisme: prikkelarm winkelen bij Albert Heijn

08 oktober 2018

Boodschappen doen kan stressvol zijn: een drukke winkel, haastige mensen, veel geluid. Maar voor iemand met autisme is dat ronduit een marteling. Gelukkig heeft Albert Heijn in Sint-Michielgestel daar wat op gevonden.

Elke dinsdagochtend, tussen 08.00 en 09.00 uur worden in de winkel de lichten gedimd en gaan de achtergrondmuziek en de kassageluiden uit. Ook de kassamedewerkers zijn zo stil mogelijk. Er wordt bijvoorbeeld niet aan de klanten gevraagd of ze zegeltjes willen, of meedoen met spaaracties. Ook wordt er op dat tijdstip niet bevoorraad in de winkel, waardoor de gangpaden niet versperd worden en er dus minder bedrijvigheid is. Dit scheelt aanzienlijk in de hoeveelheid prikkels die tijdens het boodschappen doen op klanten worden afgevuurd.

Mensen met autisme zien en ervaren de wereld heel anders dan anderen. Alles wat er om hen heen gebeurt komt drie keer zo hard binnen. Logischerwijs kan dit erg overweldigend en bovendien dodelijk vermoeiend zijn. Zo wordt iets zoals boodschappen doen, wat voor ieder ander een simpele handeling is waar ze waarschijnlijk niet eens bij stilstaan, voor iemand met autisme een enorme opgave en kan het zelfs beangstigend zijn. Overgevoeligheid voor prikkels kan leiden tot isolatie, omdat het simpelweg teveel is om je in het normale leven te begeven. Maar natuurlijk wil niemand een geïsoleerd leven leiden. Een initiatief zoals dat van Albert Heijn zorgt ervoor dat dat ook niet hoeft.

En prikkelarm winkelen is niet alleen fijn voor mensen met autisme. Ook voor klanten met angstklachten, hersenletsel, of een burn-out kan het uitkomst bieden. Voorlopig is de Albert Heijn in Sint-Michielgestel het enige filiaal met een prikkelarm winkeluurtje. Maar wij hopen dat het binnenkort in alle winkels kan!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: