Direct door naar content
Sanne de Kroon (32): "Ik voel mij sterker dan ooit" afbeelding nieuwsbericht

Sanne de Kroon (32): "Ik voel mij sterker dan ooit"

10 oktober 2018

Artsen vertelden Sanne de Kroon een paar jaar geleden dat ze nooit meer zou kunnen sporten vanwege haar neurologische aandoening. Maar Sanne legde zich hier niet bij neer en na een lang en zwaar revalidatietraject reed ze afgelopen zomer de HandbikeBattle in Oostenrijk uit. Haar volgende doel is om mensen met een neurologische aandoening te inspireren ook te laten revalideren en sporten.

De 32-jarige Sanne sinds zit 2012 in een rolstoel. Na een ongeluk waarbij ze haar neus brak, kreeg ze steeds vreemdere klachten. Sanne bleek een infectie te hebben opgelopen die op haar hersenen was geslagen. Hierdoor heeft ze een functionele bewegingsstoornis met een vorm van dystonie ontwikkeld. Dit betekent dat haar hersenen haar spieren aanhoudend samenspannen.

Het ongeluk had logischerwijs een grote impact op het leven van Sanne. De eens zo energieke wedstrijdzwemster durfde nauwelijks meer naar buiten te gaan. “Ik was teruggetrokken en angstig”, zegt ze er zelf over. “Een gratis rolstoeltraining van Sportloket West-Brabant in 2015 veranderde mijn leven. Ik ging erheen om beter met mijn rolstoel te leren omgaan, maar ik leerde er zoveel meer. Ik kreeg meer zelfvertrouwen en werd zelfstandiger. Ik ging weer naar buiten; bezocht festivals, durf zelf naar de stad te gaan en ik geef nu rolstoeltrainingen namens het Sportloket in Breda.”

Ze stelde ook een nieuw doel voor zichzelf: meedoen aan de HandbikeBattle in Oostenrijk, een sportieve handbikewedstrijd tussen handbiketeams van revalidatiecentra. Maar om dit doel te bereiken, moest Sanne zoals ze zelf zegt ‘haar armen verlengen’. Ze ging op advies van Rollwithus naar Engeland waar ze een jaar lang elektrostimulatie volgde, waardoor haar spieren zich ontspanden en ze haar armen kon gebruiken voor het handbiken. “Ik had een jaar om te oefenen voor de HandbikeBattle. Het was zwaar, maar ik heb het gered. Er vloeiden trainen en ik heb onderweg regelmatig gevloekt, maar ik zou het zo weer doen.”

De HandbikeBattle had niet alleen fysiek, maar ook geestelijk een positieve impact op Sanne. Dankzij het sporten kan ze haar gedachten verzetten en voelt ze zich weer mens. “Als ik fiets, voelt het alsof ik geen beperking heb”, zegt Sanne hierover.

Dit gevoel wil ze delen met anderen. Fysiotherapiecentrum PMC Heusdenhout wil, in samenwerking met stichting Rollwithus – waar Sanne vrijwilliger is –, de komst van een neurocentrum in Breda realiseren. “In het neurocentrum kunnen mensen revalideren en sporten. Hopelijk kunnen we samen gelijkstemden helpen zoals ik ben geholpen. Het voelt nu als mijn roeping anderen te helpen. Ik voel mij sterker dan ooit.” 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: