Direct door naar content
‘Zijn wil om te winnen is zó sterk!’: Jordan Beute (14) afbeelding nieuwsbericht

‘Zijn wil om te winnen is zó sterk!’: Jordan Beute (14)

10 oktober 2018

Toen Jordan Beute begon met sporten, draaide het eigenlijk helemaal niet om topprestaties. Daar was het de nu veertienjarige jongen en zijn ouders ook helemaal niet om te doen. “Hij was graag onder de kinderen, met anderen, dus een sport leek ons een goed idee”, blikt zijn moeder terug. Het was een idee dat het leven van Jordan volledig zou veranderen. Hij bleek een zeldzaam goede hardloper. Zo goed zelfs, dat hij in maart van volgend jaar afreist naar Abu Dhabi voor de Special Olympics World Summer Games.

“Jordan heeft een verstandelijke beperking”, legt moeder Jolanda uit. “Toen hij op de Mytylschool zat, kon hij daar een sporttest doen. Daar kwamen tennis, atletiek en darts uit. Hij was sowieso altijd aan het rennen, dus atletiek leek ons wel wat. We zijn gaan kijken bij atletiekvereniging SPRINT in Breda, bij het aangepast sporten. En daar was de trainster ook direct enthousiast.”

Verspringen, kogelstoten, Jordan doet het allemaal, maar de loopnummers zijn favoriet. Atletiek heeft zijn leven veranderd. “Er is een groot verschil tussen de Jordan in het dagelijks leven en de Jordan op de baan. In het normale leven heeft hij best weinig zelfvertrouwen, maar op de baan is hij vol zelfvertrouwen, is hij enthousiast, geniet hij volop. Die sport is helemaal zijn ding en betekent veel meer dan alleen sportief succes. Hij leert er met anderen rekening te houden, anderen aan te moedigen, hij heeft er ook echt vriendschappen.”

Over het sportieve hoogtepunt van 2018 hoeft Jolanda niet lang na te denken. “De gouden medaille op de 1.500 meter bij de Special Olympics Nederland!” De 1.500 meter was tot dat moment nog onbekend terrein voor Jordan. “Maar hij wordt groter, dus was het ook tijd voor een langere afstand. Het was echt de eerste keer.” In de finale leken zijn kansen niet groot. Hij stond er ook zeker niet met de beste kwalificatietijd. De race die volgde was echter als de ontknoping van een goed jongensboek. “Hij liep tegen veel grotere jongens en die moesten ook best lachen. ‘Daar hebben we niks van te vrezen’, dachten ze. Jordan begon keihard en op de tribune dachten we alleen maar: dat houdt hij niet vol! Maar dat deed hij wel, hij bleef maar gaan. Zijn wil om te winnen was zó sterk!”

Het werd dus goud, iets waar Jordan nog elke dag trots op is. En zijn volgende ultieme doel wacht al, want volgend jaar mag hij naar de Special Olympics World Summer Games in Abu Dhabi. “Hij vindt het helemaal geweldig, praat over niks anders. We hebben een speciale kalender moeten maken zodat hij de dagen kan aftellen. Voorlopig is dit voor hem hét doel.”

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: